Minimumloon van 8,50 euro in Duitsland

De Duitse minister van Arbeid en Sociale Zaken poseert bij een affiche die het minimumloon aankondigt. ©EPA

Duitsland krijgt voor het eerst een wettelijk minimumloon, van 8,5 euro. De Duitse regering heeft daar woensdag het licht voor op groen gezet. De wet moet nog voor de zomervakantie door het parlement passeren.

Concreet geldt dan vanaf 1 januari een wettelijk minimumloon van 8,5 euro bruto per uur voor alle werknemers in heel Duitsland. Uitzonderingen zijn er enkel voor langdurig werklozen die een job vinden, en dit voor zes maanden, voor jongeren onder de 18 jaar en stagiaires. Tot 2016 zijn bovendien uitzonderingen mogelijk voor die sectoren die al lagere minimumlonen hadden afgesproken.

Volgens de Duitse minister van Werk Andrea Nahles betekent het akkoord dat vier miljoen mensen eindelijk het loon krijgen dat ze verdienen.

De invoering van een minimumloon was een van de grote politieke doelstellingen van de Duitse sociaaldemocraten tijdens het coalitieoverleg met de christendemocraten. Kanselier Angela Merkel toonde zich bij de verkiezingsstrijd tegenstander van het wettelijk minimumloon, maar moest toegeven om de coalitie met de sociaaldemocraten te kunnen bezegelen.

Duitsland kende tot op vandaag enkel sectorale minimumlonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud