Advertentie

Ministers willen tickets op naam voor internationaal treinverkeer

©© Rolf Vennenbernd/dpa/Corbis

Europese ministers willen een strengere controle op het internationaal treinverkeer en meer samenwerking. Er is geen sprake om terug te komen op de Schengenakkoorden over het vrije verkeer, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Ministers van negen Europese landen bogen zich zaterdag in Parijs over extra beveiliging van het spoorverkeer na de verijdelde aanslag op de Thalys van 21 augustus. Het gaat om Frankrijk, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Nederland, Italië, Spanje en Zwitserland.

De ministers en de Europese Commissie pleiten ervoor om de controle van passagiers en bagage op internationale transporten te versterken en de uitwisseling van gegevens tussen de verschillende politiediensten op te drijven. In een gemeenschappelijke verklaring vragen de negen landen om de gemeenschappelijke patrouilles aan boord van internationale verbindingen (zoals op de Thalystreinen) te versterken.

Ze willen ook een meer systematisch gebruik van het systeem van tickets op naam en pleiten voor 'gelijktijdige en gecoördineerde controles op gerichte trajecten.'  Volgens minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zal de identiteit van reizigers door dit alles meer systematisch worden nagegaan. De politie en Securail zullen samenwerken om tot een versterking van de controles te komen, stelde ze. Galant gaat binnenkort naar Spanje om met haar eigen ogen te zien hoe de autoriteiten er hebben gereageerd na de aanslagen op verschillende treinen in Madrid van 11 maart 2004. Ze zal er met bijzondere aandacht kijken naar het toezicht in de stations en de bagagecontroles. 

  De ministers begrijpen dat de maatregelen ongerustheid kunnen teweegbrengen, maar volgens minister Jambon is er geen sprake van om terug te komen op de Schengenakkoorden. 'Schengen biedt ons al veel mogelijkheden om de zaken te verbeteren', aldus de minister. Maar om het vrij verkeer van burgers te garanderen, moet de controle van de buitengrenzen op efficiënte manier gebeuren. 'En daar zijn er tekortkomingen', zei Jambon.

Efficiënte controles 

 Jambon beklemtoonde dan ook het belang van efficiënte controles. Daarbij hamerde de minister ook op het belang van samenwerking tussen de Europese landen. Hij brak een lans voor een inventaris van de bestaande veiligheidsmaatregelen per land, om vervolgens de scherpste maatregelen op Europees niveau uniform te maken. 'Misdadigers kiezen altijd de weg van de minste weerstand', aldus Jambon.  Volgens Galant en Jambon is zaterdag niet gesproken over de mogelijkheid om passagiers te fouilleren.

  De ministers spraken ook over een betere traceerbaarheid van vuurwapens. Ze verzochten de Europese Commissie om ten laatste in 2016 de wetgeving te verstrengen. Het probleem ligt gevoelig in België, waar Brussel aanzien wordt als een draaischijf voor illegale wapenhandel. 'Er wordt binnenkort een taskforce op poten gezet', zei Jambon, zonder meer in detail te treden.  De ministers kwamen tenslotte overeen om de onderhandelingen over de invoering van een Europees systeem voor de screening en uitwisseling van passagiersgegevens te versnellen. Over dat zogenaamde PNR-systeem wordt sinds de terreuraanslagen van begin dit jaar in Parijs intensief onderhandeld met het Europees Parlement. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud