Minitop in Zweden over toekomst Europa

Angela Merkel in gesprek met de Zweedse premier Frederik Reinfeldt (m) en de Britse premier David Cameron (l) bij een eerdere Europese top. ©Photo News

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte uitgenodigd op een informeel diner maandagavond. De minitop moet gaan over de toekomst van Europa, waarbij ongetwijfeld ook de verdeling van de Europese topjobs aan bod komt.

De bijeenkomst van deze vier landen is een vervolg op eerdere gezamenlijk optrekken in een poging de Europese meerjarenbegroting te beperken. Reinfeldt heeft het initiatief genomen om nu te praten over de opdrachten voor Europa tijdens de volgende zittingsperiode van de nieuwe Europese Commissie. 

Onder meer Rutte vindt dat de EU zich vooral moet richten op hervormingen die moeten leiden tot meer banen en groei. Verder moet de interne markt versterkt worden, de EU moet minder regels en meer vrijhandel kennen en een gezamenlijke energiemarkt.

Maar naast een discussie over de inhoud zal er in Harpsund ook gesproken worden over de 'poppetjes'. Er moet een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie komen, een nieuwe EU-president en mogelijk een vaste voorzitter van de Eurogroep. 

De Britse premier David Cameron is een openlijk tegenstander van de kandidaat namens het Europees Parlement, de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. Maandag keerde ook de liberaal-democratische vicepremier Nick Clegg zich tegen de kandidatuur van Juncker voor het voorzitterschap van de Commissie, en ook Labour, de grootste oppositiepartij in het Britse Lagerhuis, wijst de Luxemburger af.

De Britten worden in hun verzet tegen Juncker gesteund door onder meer Nederland, Zweden en Finland, zij het minder openlijk. Juncker geniet officieel wel nog de steun van Merkel. 

Na een gezamenlijk ontbijt dinsdagochtend wordt de minitop afgesloten met een gezamenlijke persconferentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud