Moody's hakt fors in rating Cyprus

Moody's deelt Cyprus een ferme tik uit op een moment dat het land voorzitter is van de Europese Unie (Foto: AFP). ©AFP

Het ratingbureau Moody's heeft Cyprus een ferme tik uitgedeeld. De kredietwaardigheid van het land zakt in een keer met drie trapjes tot B3. De tijdelijke voorzitter van de Europese Unie heeft de twijfelachtige eer zich in hetzelfde schuitje te bevinden als Argentinië, Moldavië en Wit-Rusland.

Moody's haalde maandagavond laat zijn hakbijl nog eens boven. Het slachtoffer was dit keer Cyprus. Het eiland zag zijn kredietwaardigheid in een keer dalen van Ba3 naar B3.

Als reden voor de forse ingreep verwees het ratingbureau naar de lamentabele toestand van de Cypriotische banksector. 'Die toestand verergert alleen maar door de verslechterende omstandigheden in Griekenland en Cyprus', luidde het.

Injectie

Moody's is ervan overtuigd dat de Cypriotische overheid meer dan 8 miljard euro - of ruim 47 procent van 's lands bbp - in de drie grootste financiële instellingen van het land moet pompen. 'Anders kunnen die hun kernkapitaal niet optrekken tot 10 procent.'

De injectie zou een grote invloed hebben op de staatsschuld. 'Die zou stijgen naar 140 procent van het bbp. Dat is een van de hoogste niveaus in Moody's ratinglandschap', klonk het.

Volgens het Amerikaanse ratingbureau is dergelijk schuldniveau simpelweg onhoudbaar voor een kleine economie met zwakke groeivooruitzichten.

Eiland

Moody's houdt er rekening mee dat de economie van het eiland de volgende drie tot vijf jaar amper groeit. 'In 2015 kan Cyprus mogelijk weer uitpakken met licht positieve bbp-cijfers', voorspelt het ratingbureau.

Om de overheidsfinanciën te saneren hakt de Cypriotische regering beter in de lonen van de ambtenaren. 'Want de loonkost in die sector is onhoudbaar zwaar.'

Moody's beseft dat die maatregel de economie op korte termijn gaat pijn doen. 'De binnenlandse vraag zal allicht een knauw krijgen als de lonen dalen.'

Maar op lange termijn ziet het kredietbureau positieve effecten. 'De maatregel zal ook de loonevolutie in de privésector temmen. Op termijn kan dat de concurrentiekracht van het land alleen ten goede komen', luidde het.

Hulppakket

Moody's toont zich niet alleen ongerust over de banksector en de overheidsfinanciën. Ook het getalm van de Cypriotische regering in de onderhandelingen over een internationaal hulppakket baart zorgen.

Nicosia is al maanden in gesprekken met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - de zogenaamde trojka - verwikkeld over een financiële reddingsboei. Tot nu toe zonder resultaat.

De Cyprioten gaan op de rem staan omdat ze bepaalde voorwaarden van de trojka niet zien zitten. Ook de onderhandelingen met Moskou over eventuele noodhulp blijven aanslepen.

'Zonder internationale steun zijn de Cypriotische kassen tegen eind 2012 helemaal leeg', waarschuwt Moody's. Die vaststelling zet het ratingbureau ertoe aan een negatief vooruitzicht te plakken op de nieuwe rating van het land.

Grexit

Ook de dreiging van een Grieks vertrek uit de eurozone speelt mee. 'Een Grexit zou een enorme impact hebben op de Cypriotische banken en overheidsfinanciën. De verliezen van de financiële instellingen zouden aanzienlijk toenemen', waarschuwt Moody's.

Volgens het ratingbureau zou de herkapitalisatienood dan oplopen tot 12 miljard euro, of bijna 70 procent van het bbp. De schuld zou in dat geval aandikken tot 160 procent van het bbp.

Clubje

Na de ingreep van Moody's komt Cyprus in een weinig benijdenswaardig clubje terecht. Met een rating van B3 staat het eiland op dezelfde hoogte als Argentinië, Bosnië, Jamaica, Moldavië, Nicaragua of Wit-Rusland.

Van alle eurozonelidstaten doet enkel Griekenland het slechter. Athene draagt het etiket 'absolute rommel' (C).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud