Moody's stuurt ESM zuur geboortekaartje

Klaus Regling, de CEO van het permanent Europees noodfonds ESM (foto: Bloomberg)

Europa is eindelijk bevallen van zijn permanente noodfonds ESM, maar de boreling ligt prompt onder vuur. Moody's gunt de jongste artillerie in de strijd tegen de eurocrisis een Aaa-topscore, maar stelt gelet op de wankele score van de grootste 'sponsors' van het ESM die kredietscore meteen in vraag.

Na een zware bevalling en een zomer lang uitstel beschikt Europa eindelijk over de hoeksteen van zijn verdedigingslinie in de strijd tegen de eurocrisis, het permanente noodfonds European Stability Mechanism

Dat noodfonds moet het voorlopige noodfonds EFSF - dat Griekenland, Ierland en Portugal ter hulp schoot - geleidelijk vervangen en met een maximale leningscapaciteit van 500 miljard euro een geloofwaardiger strijdmiddel zijn om nieuwe 'brandhaarden' als Spanje aan te pakken. Dit zeker in combinatie met de jongste bazooka ('OMT' in het Europese lettersoeplexicon) die de Europese Centrale Bank begin september ontvouwde.

Als - en dat is tot nader order een grote als - Madrid aanklopt voor steun bij het ESM, dan kunnen ESM en ECB met gelijktijdige interventies op respectievelijk de primaire (bij uitgifte dus) en secundaire obligatiemarkten de financieringslast van Spanje substantieel verminderen.

Dat tweespan met Frankfurt kan dus potentieel een geloofwaardige dam tegen de schuldencrisis zijn, ook al hebben alleen de twee grote 'zuiderse' zorgenkinderen Spanje en Italië jaarlijks meer dan 500 miljard euro - de maximale vuurkracht van het ESM dus - nodig om hun tekorten en schuldenberg te (her)financieren.

Brief

Toch hebben economen enkele bedenkingen bij de 'geboorte' van het ESM: ten eerste is er de ietwat bizarre vaststelling dat crisislanden én potentiële crisislanden als Spanje mee het kapitaal van het ESM volstorten (zie Annex I van de oprichtingsakte), zodat op dit ogenblik Madrid ietwat contra-intuïtief per saldo bijdraagt aan het noodfonds in plaats van steuntrekker is.

Ten tweede is Europa het totaal nog niet eens over de aanpak van de bankencrisis. Vorige maand sloten Duitsland, Nederland en Finland in een scherpe gezamenlijke brief uit dat het ESM ingezet wordt om de bankenerfenis aan te pakken, wat de actieradius van het noodfonds meteen fors beperkt. De brief stuurde tegelijk de boodschap aan Spanje en Ierland dat die landen zélf hun bankencrisis moesten aanpakken.

Ten derde zet nu ook Moody's het ESM een pad in de korf. Het ratingbureau geeft het fonds wel een Aaa-topscore mee, maar zet die topscore meteen op de helling. Dat is een logisch gevolg van het feit dat Moody's ook negatieve vooruitzichten geeft voor de Aaa-score van de belangrijkste 'sponsors' van het fonds, Duitsland en Frankrijk. 'De enige ESM-lidstaat met een stabiele Aaa-outlook is Finland, dat voor 1,8 procent in het fonds meetelt', merkt Moody's droogjes op.

Het ratingbureau is wel te spreken over de lage hefboom van het fonds. Het ESM krijgt een volstort kapitaal van 80 miljard euro en nog eens 620 miljard 'opvraagbaar' kapitaal van de lidstaten. Tegenover maximale kredieten van 500 miljard, staat dus in principe 700 miljard kapitaal of een schuldgraad van 71 procent. Bovendien mag die schuldgraad nooit boven 71 procent komen. Als een 'schuldenaar' in gebreke blijft, zakt bijgevolg automatisch de kredietcapaciteit.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud