Moordenaar Pim Fortuyn op vrije voeten

Een archieffoto van Volkert van der Graaf uit 1998 ©IMAGEGLOBE

Twaalf jaar na de moord op de Nederlandse politicus Pim Fortuyn mag dader Volkert van der Graaf de gevangenis verlaten. Hij twee derde van zijn straf uitgezeten en komt vrijdag vervroegd vrij. Hij geniet beveiliging 'op maat'.

Het Openbaar Ministerie heeft bepaald dat niets de voorwaardelijke invrijheidstelling van van der Graaf in de weg staat. Volgens de gevangenis waar hij verbleef, is er weinig risico dat hij weer in de fout gaat en heeft hij geen psychische stoornis. Zijn proefverloven zijn ook altijd zonder problemen verlopen.

15 april 2003 bevond de rechtbank van Amsterdam de toen 33-jarige van der Graaf schuldig aan moord op Pim Fortuyn. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van achttien jaar, waarvan hij nu dus twaalf jaar heeft uitgezeten.

Voorwaarden

Wel is van der Graaf aan bepaalde voorwaarden gebonden. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en krijgt hij een enkelband met locatiemelder.

Bovendien mag hij niet in Rotterdam, Den Haag en Hilversum komen. Ook de woonplaats van nabestaanden van Pim Fortuyn is verboden terrein, alsook enig contact met hen. Een psycholoog of psychiater zullen hem begeleiden.

Leefbaar Rotterdam

De man uit Harderwijk vermoordde op 6 mei 2002 politicus Pim Fortuyn op de parking van het Hilversumse Media Park.

De dood van Pim Fortuyn kwam amper anderhalve week voor de parlementsverkiezingen, waar zijn partij 'Lijst Pim Fortuyn' uit het niets 26 zetels veroverde. De tot dan aan de macht zijnde paarse regering-Kok II moest het onderspit delven. De regering-Balkenende die daarop gevormd werd, hield het echter maar 3 maanden vol. Interne verdeeldheid binnen LPF deed het kabinet vallen.

Dat de ideeën van Pim Fortuyn wel nog gehoor vinden, bleek midden maart 2014 toen de lokale partij 'Leefbaar Rotterdam' van wijlen Pim Fortuyn de eerste plaats bij de gemeenteraadsverkiezingen veroverde.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud