Moskou voert dreigende taal tegen Kiev op

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov (l.), ontmoet vandaag in Londen zijn Amerikaanse evenknie, John Kerry (foto: Reuters) ©REUTERS

Rusland waarschuwt na de zware rellen in Donetsk dat het bereid is desnoods ook in het oosten van Oekraïne tussen te komen. Moskou drijft zo de spanning nog op, aan de vooravond van het omstreden referendum in de Krim.

Vrijdagmiddag zit de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, in Londen onder vier ogen samen met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry. De bedoeling is de spanning in de Oekraïne te ontmijnen.

Sinds de pro-Russische president Janoekovitsj uit het zadel gelicht is, is in Kiev een pro-westerse regering aan het bewind. Dit tot grote frustratie van Moskou, dat omwille van de vele historische banden Oekraïne tot zijn 'actieradius' rekent.

Uitgerekend terwijl Lavrov met Kerry aan tafel zit, drijft het ministerie van Buitenlandse Zaken vanuit Moskou de retoriek nog op. In een bijzonder strenge mededeling oordeelt het ministerie dat de dodelijke rellen in de oostelijke stad Donetsk - donderdagavond - bewijzen dat 'het leiderschap in Kiev de situatie in het land niet onder controle heeft.'

In een nauwelijks verholen dreigement zegt Moskou ook het in het oosten van het land te interveniëren. Dat oosten van het land heeft een belangrijke Russische minderheid, in tegenstelling tot het sterk pro-westerse westen van het land.

'Rusland is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor het leven van landgenoten en burgers in Oekraïne en houdt zich het recht voor deze mensen onder zijn bescherming te nemen', luidt het.

Moskou legt de schuld van de rellen bij 'rechtse radicalen', een duidelijke vingerwijzing naar de extreemrechtse partijen die mee de prowesterse regering in Kiev steunen. Lokale bronnen merken dan weer op dan Rusland herrieschoppers in bussen naar Donetsk zou gevoerd hebben.

Krim

Wat er ook van zij, Moskou grijpt de onrust in het oosten van het land aan om met interventie te dreigen. Hetzelfde argument - de bescherming van de lokale bevolking - diende als excuus om op 1 maart Russische militairen in te zetten op de Krim.

Dat schiereiland in de Zwarte Zee is het enige deel van Oekraïne dat bij meerderheid Russisch is. Bovendien is het als thuisbasis van de Zwarte Zee-vloot strategisch erg belangrijk voor Moskou. 

Zondag houdt de Krim een referendum voor aansluiting bij Rusland. De Verenigde Staten en de Europese Unie dreigden al met sancties als Moskou dat referendum - waarvan de pro-Russische uitslag op voorhand gekend is - laat doorgaan.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud