Muyters grijpt naast Europese voordracht als antidopingbaas

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). ©BELGA

Niet de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters (N-VA), maar zijn Poolse evenknie Witold Banka wordt door de Raad van Europa naar voren geschoven als nieuwe voorzitter van het WADA, het Wereldantidopingagentschap.

Muyters maakte begin januari zijn kandidatuur bekend voor het voorzitterschap van de wereldwijde antidopingwaakhond. Toen klonk het nog dat hij een goede kans maakte op de Europese voordracht, omdat Banka en de Noorse kandidate Linda Helleland in een bitse strijd waren beland over hun houding rond het conflict tussen het WADA en Rusland. Muyters, die al negen jaar zetelt in de 38-koppige Foundation Board van de organisatie, zou kunnen profiteren van een status als compromisfiguur.

In de uitslag van de stemming van de ad-hoccommissie van de Raad van Europa - die beslist over de Europese voordracht voor het WADA-voorzitterschap - valt daar echter niets van te merken. Muyters moet het stellen met amper 5 stemmen. Banka haalde het met 28 stemmen, tegen 16 voor Helleland.

Strijd

'Het feit dat Europa voor mij gekozen heeft als kandidaat-voorzitter voor het WADA is een grote eer', postte de 34-jarige Banka op Twitter. De stemming was enkel raadgevend en moet nog goedgekeurd worden door het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Indien Banka die stap overleeft, wacht hem een verkiezingsstrijd met al tenminste één kandidaat, de Dominicaan Marco Diaz.

De opvolger van de Brit Craig Reedie wordt in mei gekozen door de regeringen van de aangesloten leden. Er is dus nog tijd voor andere kandidaten om zich aan te melden. De officiële inhuldiging is gepland voor november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud