N-VA 'tot nader order' niet bij Europese liberalen

Johan Van Overtveldt, Europees verkozene voor de N-VA ©Dieter Telemans

De geruchten dat N-VA zou aansluiten bij de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement zijn ‘tot nader order niet correct’. Zo reageert Europees kopstuk Johan van Overtveldt.

Berichten op Twitter afgelopen woensdag gaven aan dat de vierkoppige Europese N-VA-delegatie onderdak had gevonden bij de liberale ALDE van Guy Verhofstadt. ‘Dat bericht is zonder meer fout,’ reageert aanvoerder Johan Van Overtveldt. ‘Dit is speculatie. De keuze is nog niet gemaakt.’ Al sluit hij niet uit dat de uiteindelijke keuze alsnog op de ALDE-fractie valt.

De voorbije week onderhandelde Van Overtveldt namens de N-VA met drie politieke formaties in het Europees Parlement: de christendemocratische EVP, de liberale ALDE en de Conservatieve ECR. ‘Die opties liggen allemaal nog open,’ benadrukt Van Overtveldt. ‘Door het verlengd weekeinde en het vertrek van veel gesprekspartners naar het moederland worden de gesprekken pas begin volgende week voortgezet.’

Europese fracties vechten momenteel een robbertje uit om zoveel mogelijk ‘partijlozen’ of nieuwe rekruten binnen te halen. Met zijn vier Europese verkozenen is ook de N-VA een gegeerde nieuwkomer.

Van Overtveldt zegt zelf al ‘een voorkeur’ te hebben voor een bepaalde groep. ‘Maar het is finaal de partijraad die beslist, benadrukt hij. Het twitter-bericht van woensdag kwam er ‘zeker niet op basis van lekken bij ons’, benadrukt hij nog.

Volgende week wordt dus verder gepraat. Van Overtveldt erkent dat er best nog een en ander te verduidelijken valt, bijvoorbeeld de ‘waardeverhoudingen’ van de verschillende groepen binnen een fractie. De Alliantie van Liberalen en democraten (ALDE) bijvoorbeeld, is een samenraapsel van liberale partijen als Open VLD en democratische centrumpartijen. Als N-VA er binnenkomt, is dat sowieso via de democratische vleugel.

Ook bij de liberale ALDE-fractie wordt bevestigd dat er nog geen formele aanvraag is van de N-VA. Dinsdag of woensdag moeten de aanvragen binnen zijn. Half juni wordt dan door de fractieleden gestemd over de aanvragen. Omwille van de ‘groepscohesie’ is unanimiteit daarbij de regel, klinkt het.

Vanuit liberale hoek wordt beklemtoond dat N-VA sociaal-economisch wel spoort met het ideeëngoed van de fractie. Die bevat trouwens ook al enkele Spaanse regionalisten. De afspraak binnen ALDE is wel dat de eisen voor regionale autonomie ‘thuis’ uitgevochten worden: dit is geen ‘Europees’ thema.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud