Nadia Calvino ligt op kop om Eurogroep te leiden

©REUTERS

De Spaanse minister van Financiën, Nadia Calvino, heeft de beste kaarten om donderdag verkozen te worden tot voorzitter van de Eurogroep. Dat is de naam voor het informeel overleg van de ministers van Financiën van de eurozone.

Calvino heeft twee mannen als tegenkandidaten, de Luxemburgse minister Pierre Gramegna en zijn Ierse collega Paschal Donohoe. Het mandaat van de Portugees Mario Centeno verstrijkt op 12 juli. Calvino zou de eerste vrouwelijke voorzitter worden. Het lijstje voorgangers is overigens beperkt: Jean-Claude Juncker, Jeroen Dijsselbloem en Mario Centeno.

In alle belangrijke dossiers in de Eurogroep loopt een scheidingslijn tussen Zuid- en Noord-Europa. Die fractuur bepaalt ook de discussie over het Europees herstelfonds. Nadia Calvino heeft een linkse stempel, ook omdat ze gepusht wordt door premier Pedro Sanchez. Tegenstanders vrezen dat ze te veel betrokken partij is in het Noord-Zuid-debat. Voorstanders wijzen op haar ruime ervaring en kennis van de financiële wereld als topambtenaar bij de Europese Commissie voor ze minister werd.

De Duitse regering gaf minister van Financiën Olaf Scholz een mandaat om de Spaanse socialiste Nadia Calvino te steunen als nieuwe voorzitter van de Eurogroep.

Calvino geniet brede steun in de Zuid-Europese landen. Ze krijgt ook het fiat van het machtigste land in de Eurogroep, Duitsland. De Duitse regering heeft minister van Financiën Olaf Scholz een mandaat gegeven om Calvino te steunen. Volgens EU-bronnen staat ze op een zucht van een meerderheid: ze heeft tien stemmen nodig op 19. De Luxemburger Pierre Gramegna, die de voorkeur heeft van België, staat momenteel op de derde en laatste plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud