Nationale grenzen vervagen in Europese internethandel

©Bloomberg

De Europese Unie verwijdert de nationale barrières bij onlinehandel. Nu durven prijzen soms te verschillen naargelang het land vanwaar je de onlinebestelling plaatst.

Wanneer Belgen, Bulgaren of Grieken tegen Kerstmis 2018 online cadeaus bestellen bij Europese bedrijven, zullen ze dezelfde prijs betalen. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de 28 regeringen van de EU-landen hebben daarover een akkoord bereikt.

Op dit moment bestaan wel nationale grenzen in de Europese digitale markt. Buitenlandse websites weigeren soms Belgische klanten, sturen hen door naar een aparte site of eisen een buitenlandse kredietkaart.

Een van de frappantste voorbeelden gaf de Commissie in de zomer van 2015 zelf. Ze hekelde toen dat Fransen in Euro Disney Parijs een pretparkpakket voor 1.346 euro konden bestellen, terwijl voor bestellingen vanuit het Verenigd Koninkrijk 1.870 euro werd gevraagd en Duitsers 2.447 euro moesten betalen.

Tv-programma's

'We hebben vandaag een einde gemaakt aan de ongerechtvaardigde discriminatie bij online shoppen', zegt EU-commissaris voor de Digitale Markt Andrus Ansip. 'Dit zal tegen volgend jaar Kerstmis realiteit zijn.'

De beslissing moet een auto huren of een koelkast kopen in de EU makkelijker maken. Aan het verbod op geoblocking gingen lange onderhandelingen vooraf omdat kleine winkeliers wilden vermijden dat ze dure leveringskosten moeten betalen tot aan het andere uiteinde van Europa. Daarom is afgesproken dat winkeliers kunnen eisen dat producten bij hen worden afgehaald of dat de klant de levering zelf organiseert.

Televisieprogramma's streamen valt niet onder het akkoord, net zoals alle andere diensten waarop auteursrechten rusten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n