Advertentie

Navalny krijgt Sacharovprijs Europees Parlement

Aleksej Navalny. ©MAXPPP

Het Europees Parlement kent zijn Sacharovprijs voor de vrijheid van denken dit jaar toe aan de gevangengenomen Russische opposant Aleksej Navalny.

De beslissing is gevallen op de vergadering van de fractieleiders en EP-voorzitter David Sassoli. De EVP-fractie, die Navalny samen met het liberale Renew Europe had voorgedragen, maakte het nieuws woensdag als eerste bekend.

Met de Sacharovprijs wordt elk jaar een persoon of groep in de kijker gezet die zich op een bijzondere manier inzet voor de ontwikkeling van de democratie en de rechtsstaat, de bescherming van de rechten van minderheden en de rechten en fundamentele vrijheden van de mens. Dit jaar gaat de prijs naar Aleksej Navalny.

Luis in de pels

Navalny verwierf bekendheid als de luis in de pels van de Russische president Vladimir Poetin en werd vorig jaar vergiftigd. De dissident herstelde, maar werd begin dit jaar opgepakt toen hij naar Moskou terugkeerde. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar en zit in een zwaarbewaakt strafkamp.

De Sacharovprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1988. Nelson Mandela en, weliswaar postuum, de Russische dissident Anatoli Martchenko waren toen de laureaten. Vorig jaar ging de prijs naar de democratische oppositie in Wit-Rusland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud