NAVO: '1.000 Russische soldaten in Oekraïne'

Russische soldaten houden al langer kamp bij de grens van Oekraïne ©REUTERS

Volgens de NAVO zijn inmiddels zeker 1.000 Russische soldaten binnen Oekraïne actief. Volgens Kiev zouden donderdagochtend Russische troepen de grens zijn overgestoken en de stad Novoazovsk hebben ingenomen. Rusland blijft ontkennen.

'De Russische troepen ondersteunen de rebellen en vechten samen met hen', zei een officier van de NAVO op donderdag. Hij schat dat nu zeker meer dan 1000 Russische soldaten actief zijn in het oosten van Oekraïne. 

Hij deed de uitspraak nadat Porosjenko eerder op de dag had gemeld dat Russische troepen zijn land waren binnengedrongen en de grensstad Novoazovsk hadden ingenomen. De Oekraïense president annuleerde een geplande trip naar Turkije, waar hij de eedaflegging van de nieuw verkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou bijwonen. In de plaats riep hij de nationale veiligheidsraad van Oekraïne in spoedzitting bijeen.

Het verlies van de stad Novoazovsk zou een harde klap betekenen voor de Oekraïense overheid gezien het een belangrijke toegangspoort is naar de havenstad Marioepol. Eerder op donderdag had het Oekraïense leger meegedeeld dat het de controle grotendeels kwijt was over een grensregio in het zuidoosten. De voorbije weken leek het leger nochtans vorderingen te maken en de rebellen steeds meer op de knieën te dwingen.

De escalatie komt er amper twee dagen nadat de presidenten van de twee landen elkaar hebben ontmoet in Kiev en het daar eens werden om een vredesproces in gang te zetten.

Rusland blijft wel ontkennen militair aanwezig te zijn in Oekraïne. ‘De Russische autoriteiten hebben al meermaals aangegeven dat er geen troepen naar het land werden gestuurd’, klinkt het nog steeds in Moskou. ‘Rusland neemt niet deel aan dit conflict.’

Maar de meest recente ontwikkelingen aan de grens en ook de 11 Russische soldaten die eerder op de week werden opgepakt op Oekraïense grondgebied, maken het voor Rusland steeds moeilijker om aan die bewering vast te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud