NAVO wil 5 legerbases in Oost-Europa

Het NAVO hoofdkwartier in Evere ©BELGA

De NAVO wil in Oost-Europa vijf nieuwe legerbases opzetten waar telkens 300 tot 600 militairen uit NAVO-lidstaten worden gestationeerd. Die moeten legeroefeningen voorbereiden, maar zouden ook lokaal kunnen ingezet worden.

De NAVO wil vijf nieuwe legerbases opzetten Polen, Roemenië en de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung op basis van ingewijden. De details zouden verder worden uitgewerkt op de NAVO-top in Wales van 4 en 5 september.

NAVO-lidstaten in het oosten van Europa dringen sinds de crisis in Oekraïne aan op een sterkere aanwezigheid van het militaire bondgenootschap in de regio.

Ihor Dolhov, de Oekraïense ambassadeur bij de NAVO, heeft vorige week ook al wapens aan het militaire bondgenootschap gevraagd om de rebellen te bestrijden. 'We hebben meer hulp nodig, ook militaire', verklaarde hij in Brussel.

 Interventiemacht

Zaterdag lekte een plan van Groot-Brittannië uit om met vijf andere NAVO-leden een nieuwe interventiemacht op te richten van minimaal 10.000 militairen. Die wordt opgericht als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne.

De militairen komen ook uit Estland, Letland en Litouwen, Noorwegen en Denemarken. Ze zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama brengt vóór zijn deelname aan de NAVO-top volgende week een bezoek aan Estland. Hij spreekt daar met de leiders van de Baltische staten.

Obama lijkt met het bezoek een sterk signaal af te geven aan president Vladimir Poetin dat Rusland zich terug moet trekken uit de strijd in Oekraïne en zijn handen af moet houden van de Baltische staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud