Nederland daagt Rusland voor Europees hof in zaak-MH17

Resten van MH17 . ©AFP

Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17. Eerder dienden nabestaanden al een klacht in tegen Moskou.

De Nederlandse staat onderneemt stappen tegen Rusland in het dossier rond het neerhalen van vlucht MH17. Den Haag maakt een zaak aanhangig bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Nederland kiest niet zomaar voor het EHRM. Eerder dienden nabestaanden van passagiers die op de noodlottige vlucht zaten al een klacht in tegen Moskou bij datzelfde hof.

'Door een zaak aan te spannen bij het EHRM en daarmee de klachten van de nabestaanden zo veel als mogelijk te ondersteunen, komen we dichter bij ons doel van gerechtigheid voor de slachtoffers en nabestaanden', zei minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. 'We gebruiken ieder middel om de waarheid boven tafel te krijgen.'

Oekraïne

Vlucht MH17 werd in juli 2014 boven het strijdgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Er kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergeschoten afkomstig van een Russische militaire basis. De lanceerinstallatie is daar later ook naar teruggekeerd.

Door de klacht van de Nederlandse staat komt alle daar beschikbare en relevante informatie over het neerschieten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines bij het mensenrechtenhof terecht. Sinds maart loopt ook een strafproces tegen vier verdachten, drie Russen en een Oekraïner.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud