Nederland doodt ruim 500.000 nertsen vanwege coronagevaar

Een getroffen nertsenfokkerij in het Nederlandse Deurne. ©AFP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft deze week in totaal meer dan 570.000 nertsen geruimd nadat het coronavirus was aangetroffen bij dieren op 13 bedrijven.

Onder de gedode dieren waren ruim 480.000 pups, want juist in deze tijd van het jaar krijgen de nertsen jongen. De geruimde bedrijven staan in Noord-Brabant en Noord-Limburg, meldde de NVWA.

De regering besloot vorige week dat besmette bedrijven geruimd moesten worden, omdat gebleken is dat nertsen het virus kunnen overdragen op mensen. Zeker twee nertsenverzorgers zijn ziek geworden door besmetting via een dier. Ook sommige katten op nertsenhouderijen zijn ziek. Het virus kan volgens deskundigen lang blijven circuleren op het bedrijf en dat levert gevaar op voor de volksgezondheid.

Vanwege het aantreffen van het coronavirus geldt voor alle nertsenhouderijen in Nederland een vervoersverbod en een bezoekverbod voor de stallen. Ook gelden strenge hygiëneregels. Als nieuwe besmette bedrijven worden gevonden, worden de dieren daar ook afgevoerd naar een destructiebedrijf.

De pelsdierfokkerij is in Nederland sowieso vanaf 2024 verboden. Het kabinet van premier Mark Rutte overweegt een eenmalige 'stoppersregeling' in te voeren, zodat fokbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijf kunnen beëindigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud