Nederland gaat multinationals en vermogenden zwaarder belasten

©EPA

Nederland gaat morrelen aan de fiscale voordelen van multinationals, vermogenden en zelfstandigen. Dat kondigde minister van Financiën Wopke Hoekstra aan op Prinsjesdag.

De Glazen Koets met Koning Willem-Alexander en Prinses Máxima komt elk jaar op de derde dinsdag van september aan in Den Haag. Maar dit jaar arriveerde het koninklijk paar 'gewoon' in een dienstauto.

Prinsjesdag was in meerdere opzichten sober. Niet alleen vanwege de coronamaatregelen, ook door de economische malaise en de sombere vooruitzichten. De koning hield zijn troonrede niet in de Ridderzaal van het Haagse Binnenhof, waar ook het Nederlandse parlement huist, maar een halve kilometer verder, in de Grote Kerk. Daar kon de anderhalve meter afstand voor 250 gasten gewaarborgd worden.

De monarch bereidde het Nederlandse volk voor op zware economische en maatschappelijke tijden. 'We moeten ons schrap zetten voor een zware economische terugslag, ook op de lange termijn', gaf hij de parlementsleden mee.

Nadat Willem-Alexander het nieuwe parlementaire jaar had ingeluid, vertrokken de genodigden naar het Binnenhof. Daar bood minister van Financiën Wopke Hoekstra traditioneel het koffertje aan het parlement aan met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting.

Overheidsfinanciën

Hoekstra pikte de draad op waar Koning Willem-Alexander gebleven was. De coronacrisis kan de Nederlandse samenleving ook volgend jaar nog ontwrichten, vatte hij samen. Toch is er volgens hem reden tot optimisme.

'De overheidsfinanciën zijn goed op orde. We klimmen uit het dal en geven perspectief.' De minister wil de economische schade voor burgers en bedrijven ondanks de gezondheidsmaatregelen binnen de perken houden.

Een steunpakket aan bedrijven, ondernemers en werknemers, dat dit en volgend jaar 46 miljard euro bedraagt, moet uitweg bieden. Ondertussen dalen de belastinginkomsten met 16,6 miljard euro. De staatsschuld stijgt in 2021 tot 61 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel 502 miljard euro. Den Haag verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 45 miljard euro. Dat is 11 miljard minder dan dit jaar.

Dividendbelasting

€ 728 miljoen
Extra heffing Multinationals
In 2021 komt er een extra heffing van 7281 miljoen euro op multinationals.

Multinationals, ook Nederlandse bedrijven die over de grens opereren zoals Shell en Unilever, gaan een deel van de rekening betalen. In 2021 zullen ze extra heffing van in totaal 728 miljoen euro moeten betalen. Voor grote bedrijven komt er vanaf 2024 ook een CO₂-heffing.

Nederland rolde altijd de rode loper uit voor multinationals. Drie jaar geleden wilde het kabinet nog de dividendbelasting afschaffen, zodat die bedrijven zich niet buiten Nederland zouden vestigen. De beslissing leek geen invloed te hebben op Unilever, dat in juni zijn hoofdzetel van Rotterdam naar Londen verhuisde.

Ook Nederlanders met een groot eigen vermogen moeten de staatskas spekken. Voor de twee miljoen rijkste Nederlanders stijgt het tarief van de vermogensrendementsheffing van 30 procent naar 31 procent. Eén miljoen kleine spaarders krijgen daarentegen een vrijstelling. De fiscus gaat ook een aftrekpost voor zelfstandigen verlagen.

Kmo's

Den Haag trekt 1 miljard euro uit voor het bedrijfsleven. Daaronder valt een nationaal ‘scale-upfonds’   voor innovatieve ondernemingen van 150 miljoen euro. Volgens de belangenvereniging Dutch Startup Association ligt de focus vooral op jobbehoud, terwijl de toekomstige groei van bedrijven meer aandacht zou moeten krijgen.

De Nederlandse kmo’ s ontvangen ook 150 miljoen. Voorts komt een fonds van 300 miljoen euro voor gezonde middelgrote bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud