Nederland heropent basisscholen op 11 mei

Nederlands premier Mark Rutte. ©AFP

Middelbare scholieren moeten wel nog zeker wachten tot 1 juni voor ze weer naar klas terug kunnen. Buiten sporten wordt Nederlandse kinderen ook weer toegestaan.

Terwijl in België het debat nog volop woedt, heeft de Nederlandse premier Mark Rutte, na 'enorm geworsteld' te hebben met 'duivelse dilemma's', dinsdagavond de knoop wel doorgehakt: vanaf maandag 11 mei gaan de kleuter- en lagere scholen bij onze noorderburen na bijna twee maanden weer open. Ook de buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs worden dan hervat.

Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.
Mark Rutte
Nederlands premier

Aanvankelijk geldt wel 'halve bezetting': leerlingen kunnen de helft van de tijd terug naar school, bijvoorbeeld in de voor- of namiddag, of om de twee dagen. De concrete invulling ligt bij de scholenkoepels. Als na enkele weken blijkt dat er geen gezondheidsproblemen opduiken, kunnen basisscholen weer volledige klassen toelaten. 'Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf', aldus Rutte. Leerkrachten krijgen ook dezelfde snelle toegang als het zorgpersoneel tot coronatests als ze zich ziek voelen. Een inkorting van de zomervakantie, om leerachterstand in te halen, is volgens Rutte niet aan de orde.

Daarmee volgt de regering-Rutte de aanbevelingen die haar wetenschappelijke adviesraad, het Outbreak Management Team, maandagochtend gedaan had. Experts stellen vast dat kinderen minder hardnekkige coronasymptomen vertonen, en vermoedelijk ook de ziekte minder snel doorgeven.

Sporten

Dat geldt minder voor tieners, waardoor de Nederlandse regering minstens tot 1 juni wacht om ook middelbare scholen te heropenen. Scholieren zullen, in tegenstelling tot kleuters en leerlingen in lagere scholen, ook anderhalve meter afstand tot elkaar moeten blijven respecteren op school.

Dat geldt ook voor buitensporten, die alle Nederlandse minderjarigen vanaf volgende week mogen hervatten. Wie jonger dan twaalf is, kan dat zelfs weer in groepsverband doen. Twaalf- tot 18-jarigen moeten wel nog een afstand van minstens anderhalve meter respecteren bij het sporten.

Alle andere Nederlandse coronamaatregelen worden wel met zeker drie weken verlengd tot 19 mei. Thuiswerk blijft de norm, cafés en restaurants blijven dicht, en bezoeken aan woon-zorgcentra zijn uit den boze. Massa-events, zoals muziekfestivals en voetbalwedstrijden, waren in Nederland al verboden tot 1 juni, en dat wordt verlengd tot 1 september.

Scandinavische landen

Hoewel, dixit Rutte, de druk op de zorg 'gigantisch blijft' en het gevaar van een tweede coronagolf groot is, weerklinkt stilaan voorzichtig optimisme dat de piek in Nederland voorbij is. Door alvast de basisscholen weer te openen, voegt het zich bij een aantal Europese landen waar de lockdownmaatregelen in het onderwijs voorzichtig versoepeld worden. Daarbij kijken onze noorderburen vooral naar data uit de Scandinavische landen, die vooroplopen.

In Zweden zijn de scholen nooit gesloten. In Denemarken zijn de lagere scholen sinds vorige week weer open. Noorwegen liet maandag dan weer kleuters naar de klas terugkeren, terwijl volgende week leerlingen uit lagere scholen aan de beurt zijn.

Frankrijk

Net als Nederland plant ook Frankrijk vanaf de week van 11 mei kleuters en lagereschoolleerlingen terug naar de klas te brengen, verduidelijkte minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer dindag. Dat gebeurt gradueel, en met maximum 15 kinderen per klas, zowat de helft van wat nu gemiddeld het geval is.

In de week van 18 mei zouden Franse middelbare scholen gradueel heropenen, ook met maximaal 15 studenten per klas. Tegen de week van 25 mei zou het Franse onderwijssysteem dan weer volledig operationeel moeten zijn, zij het met strikte veiligheidsvoorschriften.

Duitsland

In Duitsland gaf bondskanselier Angela Merkel vorige week dan weer het groene licht om vanaf 4 mei de schoolpoorten weer open te schuiven, al liggen de verantwoordelijkheid en de concrete invulling bij de 16 deelstaten. In sommige deelstaten, zoals Berlijn en Sleeswijk-Holstein, zijn maandag zelfs al de eerste leerlingen teruggekeerd. Beieren wil dan weer wachten tot 11 mei.

Bij onze oosterburen ligt de focus wel anders, en lijkt men eerder van oud naar jong te gaan. Eerst gaan de laatstejaarsstudenten uit het middelbaar onderwijs terug naar school om hun eindexamen af te leggen. Ook leerlingen uit het zesde leerjaar, die voor de overgang naar de middelbare school staan, zouden voorrang krijgen. Pas later keren jonge middelbareschoolstudenten terug, alsook kleinere kinderen en kleuters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud