Nederland houdt afschaffing dividendbelasting tegen het licht

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD). ©AFP

De Nederlandse premier Mark Rutte overweegt de omstreden afschaffing van de dividendbelasting niet uit te voeren.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever, bekend van Axe en Dove, maakte vrijdag bekend dat het zijn hoofdkantoor niet naar Nederland verhuist. De mededeling was een klap voor de regering van Mark Rutte, die wilde inzetten op een verbetering van het vestigingsklimaat voor multinationals.

Om de grote bedrijven naar Nederland te lokken, besliste de regering-Rutte de dividendbelasting van 15 procent af te schaffen. De maatregel maakte deel uit van een breder pakket van belastingwijzigingen waarmee Rutte zijn land op de kaart wilde zetten als investeringsmagneet.

De geplande schrapping botste op felle kritiek omdat de maatregel op maat leek te zijn geschreven van Unilever. Bovendien kostte de afschaffing de schatkist zowat 1,9 miljard euro, veel meer dan de geplande 1,4 miljard euro. Dat geld kon volgens de oppositie beter aan andere zaken worden besteed.

Teleurstelling

Premier Rutte noemde de beslissing van Unilever vrijdag 'uiteraard een teleurstelling'. Hij benadrukte dat de afschaffing van de dividendbelasting er niet kwam om alleen Unilever te plezieren. En toch kondigde hij aan de maatregel 'opnieuw te wegen'. 

De afschaffing van de dividendbelasting was vooral het stokpaardje van de liberale VVD van Rutte. Zijn coalitiepartners - CDA, D66 en ChristenUnie - waren geen grote voorstander van de plannen. Vooral bij de achterban van de links-liberale D66 was de onvrede bijzonder groot.

Nadat Unilever zijn beslissing bekend had gemaakt, liet de VVD vrijdagochtend nog verstaan door te zetten met de afschaffing. De partij benadrukte dat de maatregel noodzakelijk was om Nederland aantrekkelijker te maken voor bedrijven. 

Opgetogen oppositie

De oppositiepartij GroenLinks juichte de aankondiging van Rutte toe als 'een overwinning van de democratie'. 'Eindelijk ziet dit kabinet in dat het afschaffen van de dividendbelasting niet heilig is', zei partijleider Jesse Klaver. 'Het is totale waanzin dat één bedrijf het kabinet een jaar lang gegijzeld hield.'

Lodewijk Asscher, de leider van de sociaaldemocratische PvdA, noemde het bizar dat de regering het 'rampzalige plan' niet onmiddellijk intrekt. 'De afgang duurt voort', klonk het. 'Rutte is zijn politieke kompas kwijt', reageerde de rechts-populist Geert Wilders.

De oppositie protesteert al vanaf het begin tegen de afschaffing. De kritiek zwol aan nadat was uitgelekt dat grote bedrijven als Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips tijdens de regeringsformatie druk hadden uitgeoefend om de heffing te schrappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud