Advertentie

Nederland laat Shell en Exxon minder gas winnen

Een Groningse actiegroep protesteerde deze week op een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. ©ANP

De Nederlandse regering schroeft de gaswinning in Groningen terug uit schrik voor aardbevingen. Lokale bewoners, uitbaters Shell en ExxonMobil noch de schatkist kunnen de beslissing pruimen.

Een van de grootste gasvelden ter wereld ligt in het noorden van Nederland. In 1959 werd in de provincie Groningen een enorm reservoir van 2.800 miljard kubieke meter gas gevonden. Sindsdien heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) - een joint venture van de Brits-Nederlandse oliegroep Royal Dutch Shell en de Amerikaanse sectorgenoot ExxonMobil - er al zowat driekwart van die voorraad gewonnen.

Daardoor doen zich sinds de jaren 80 echter ook steeds meer aardbevingen voor in de regio. Vorig jaar alleen al waren er dat 125. Vaak amper waarneembaar voor de Groningse inwoners, maar hun huizen lijden door de opeenvolgingen van schokjes wel steeds meer schade. Het protest groeide de afgelopen maanden dan ook aanzienlijk.

De Nederlandse regering debatteerde daarom vanochtend over de kwestie. Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, maakte vervolgens in de Groningse gemeente Loppersum bekend dat de gaswinning de komende drie jaar aanzienlijk teruggeschroefd wordt. Dit en volgend jaar met 20 procent, tegen 2016 met 26 procent. Daarna wordt de situatie herbekeken. Ook komt er een fonds van 1,2 miljard euro om tot 2018 de geleden schade in Groningen te compenseren.

De Groningse actiegroepen reageerden allerminst tevreden. Zij hoopten erop dat de NAM zijn gasproductie meteen met zeker 40 procent zou moeten verminderen. Bovendien verwachten ze veel meer compensatie - het afgelopen jaar alleen al werden er meer dan 12.000 schadeclaims ingediend. Illustratief voor de steeds grimmiger sfeer: bij de aankomst van minister Kamp in Loppersum werden grote veiligheidsmaatregelen getroffen. Agenten houden honderden luidruchtige betogers voor het gemeentehuis op een afstand, terwijl dertig boeren met hun traktoren de toegangswegen hebben afgezet. 'Kamp kan geen kant meer op', aldus een van de laaiende landbouwers.

Voor de NAM lijkt de kabinetsbeslissing dan weer te fors. Een daling van de productiecapaciteit tot eerst maximaal 42,5 en daarna 40 miljard kubieke meter per jaar - in 2013 werd er nog 54 miljard kuub gewonnen - kunnen aandeelhouders Shell en ExxonMobil allerminst smaken. Zeker niet nu net vandaag Shell een winstwaarschuwing de wereld instuurde.

Tot slot schiet de Nederlandse regering ook in haar eigen voet. Jaarlijks puurt de schatkist zo'n 12 miljard euro - vorig jaar zelfs 15 miljard - uit de gaswinning. Door die terug te schroeven, en ook nog eens elk jaar compensatiemiljoenen naar Groningen te sturen, zou de overheid dit jaar 840 tot 940 miljoen euro derven. In 2016 zou dat zelfs 1,2 miljard euro zijn. Dat betekent dat het economisch gebelgde Nederland nogmaals extra besparingsmaatregelen zal moeten treffen om het begrotingstekort op aanvaardbaar peil te houden, bovenop de ruim 50 miljard euro die de liberale premier Mark Rutte de afgelopen jaren al in de stijgers zette.

België

Het Groningse gas wordt afgenomen door het handelshuis GasTerra, dat het verkoopt in binnen- en buitenland. Ook aan ons land, waar het met name terechtkomt in delen van de provincies Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Limburg en Henegouwen. Noch GasTerra noch Fluxys kon echter al aangeven welke de eventuele gevolgen zijn van de beslissing op de toevoer naar ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud