Nederland loopt niet warm voor rechtse coalitie

Mark Rutte, de gedoodverfde nieuwe premier van Nederland - Foto EPA

Nederland lijkt niet warm te lopen voor een regering van de rechts-liberale oppositiepartij VVD, de rechts-populistische oppositiepartij PVV en het christendemocratische CDA van aftredend premier Jan Peter Balkenende. Ruim de helft van de kiezers (52%) ziet deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36%) staat er wel positief tegenover. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde.


Vooral PVV-stemmers scharen zich achter een regering met hun favoriete partij en VVD en CDA. Bijna negen op de tien (89%) van de PVV'ers geeft aan er positief tegenover te staan. Bij de VVD (65%) en het CDA (43%) staan de stemmers minder te trappelen om door deze coalitie geregeerd te worden.

Het wordt moeilijk voor informateur Uri Rosenthal van de liberale partij VVD die de verschillende mogelijke coalities moet uittesten. Koningin Beatrix benoemde Rosenthal na een politieke informatieronde, die begon bij VVD-leider Mark Rutte, de winnaar van de stembusslag. Over de inhoud van de opdracht die hij van koningin Beatrix heeft meegekregen, wilde Rosenthal nog niets kwijt. Maandag zal hij zijn werkzaamheden nader toelichten.

De 64-jarige Rosenthal is voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Hij geldt als een vertrouweling van VVD-leider Mark Rutte, die hij hielp bij het schrijven van de nieuwe beginselverklaring van de partij. Rosenthal is sinds 1987 hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Sinds 1999 zit hij voor de VVD in de Eerste Kamer. Rutte is als fractievoorzitter van de grootste partij als eerste aan de beurt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud