Nederland plant invoering avondklok

De Nederlandse premier Mark Rutte. ©EPA

De Nederlandse premier Mark Rutte stelt een avondklok voor om de corona-epidemie in te dijken. 'We moeten het uiterste doen om een derde golf voor te blijven', zei hij.

Rutte kondigde woensdagmiddag een verscherping van de coronamaatregelen aan. De meest omstreden ingreep is de invoering van een avondklok, van 20.30 uur tot 4.30 uur. De maatregel gaat pas in na goedkeuring door de Tweede Kamer, die er donderdag over debatteert. Als de parlementsleden groen licht geven, kan de avondklok volgens Rutte zaterdag of zondag van kracht worden.

Over de avondklok werd de voorbije weken stevig gebikkeld in politiek Den Haag. In de Tweede Kamer was lang geen meerderheid voor de ingrijpende maatregel - ook de links-liberale regeringspartij D66 lag dwars - maar volgens de Nederlandse media is het verzet in het parlement de voorbije dagen gekanteld. Dat heeft vooral te maken met de snelle verspreiding van de Britse variant van het coronavirus.

Niemand wil een avondklok.
Mark Rutte
Nederlands premier

'Niemand wil een avondklok', zei Rutte in een persconferentie. 'Natuurlijk willen we zo’n ingrijpende maatregel niet nemen zonder parlementaire steun. Pas als die er is, nemen we een definitief besluit.' Rutte zei dat hij niet zeker is of de maatregelen wordt goedgekeurd. De avondklok zou alvast tot 9 februari gelden.

Leenhond

Rutte riep de Nederlanders op tot burgerzin en om de 'zware maatregel' na te leven. Het is bijvoorbeeld toegestaan om ook na 20.30 uur de hond uit te laten, maar volgens de premier is het niet de bedoeling dat iedereen op zoek gaat naar een 'leenhond' om de straat op te kunnen. Naar verluidt ontstond een rush op jassen en tassen van bezorgdiensten als Deliveroo, omdat voor hen een uitzondering wordt gemaakt.

Rutte ontkende dat hij de steun van het parlement zoekt omdat zijn regering demissionair is. De premier diende vorige week vrijdag het ontslag van het kabinet in, twee maanden voor de parlementsverkiezingen van 17 maart. De val had te maken met de toeslagenaffaire waarbij duizenden Nederlanders ten onrechte werden beschuldigd van fraude met sociale uitkeringen.

Britse variant

De regering is dan wel ontslagnemend, dat belet Rutte niet hard in te grijpen. 'Iedereen is coronamoe, maar we zijn genoodzaakt extra maatregelen te nemen.' Rutte waarschuwde dat er een derde coronagolf aankomt. 'We moeten het uiterste doen om die derde golf voor te blijven.' Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge benadrukte dat de Britse variant een pak besmettelijker is.

5.000
coronapatiënten
Als niets gedaan wordt tegen snelle verspreiding van de Britse coronavariant verdubbelt het aantal patiënten in de ziekenhuizen tegen mei tot 5.000.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde woensdag dat de Britse coronavariant een loodzware druk uitoefent op de gezondheidszorg. Als de trend zich voortzet, liggen begin mei 5.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat is twee keer zoveel als nu. Zonder de besmettelijke mutatie zou in maart of april de rust in de ziekenhuizen zijn teruggekeerd.

In een briefing voor de Kamercommissie voor Volksgezondheid sprak Jaap van Dissel, de corona-expert van het RIVM, woensdag van twee uitbraken van het coronavirus, waarbij 'de klassieke variant wordt overgenomen door de Britse. 'De eerste uitbraak kunnen we bedwingen met de huidige maatregelen', zei Van Dissel. Bij de tweede uitbraak 'met het Britse type' zijn 'de huidige maatregelen onvoldoende'.

Vliegverbod

Naast de avondklok schroeft de regering-Rutte daarom de maatregelen op om nieuwe coronagevallen en -varianten buiten te houden. Op dit moment moet iedereen die naar Nederland reist een negatieve PCR-test voorleggen. Rutte: 'Daar komt nu bij dat alle reizigers uit alle landen vlak voor hun vertrek naar ons land een sneltest moeten ondergaan. Het wordt dus een dubbel slot op de deur.'

Nederland bant ook vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Daarnaast plant Nederland een quarantaineplicht van tien dagen, maar die vereist een aanpassing van de wet, en dat kan een paar weken duren. In afwachting komt er vanaf 23 januari een vliegverbod voor vluchten uit de risicovolste landen. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen van Zuid-Amerika.

Eén persoon

De regering verandert de vaccinatiestrategie en probeert zo veel mogelijk mensen hun eerste coronaprik te geven. Daarom krijgen de Nederlanders voortaan hun tweede injectie met het Pfizervaccin in de zesde week na de eerste prik. Tot nog toe was er een tussenperiode van drie weken.

Rutte adviseert ook 'dringend' om het aantal bezoekers te beperken tot één per gezin. Dat advies gaat onmiddellijk in. Tot nog toe mochten Nederlanders thuis twee personen ontvangen. 'Bezoek thuis is een belangrijke bron van besmetting', zei Rutte. 'Ontvang daarom thuis niet meer dan één persoon ouder dan 13 jaar.'

In Nederland geldt sinds eind vorig jaar een lockdown, die van kracht blijft tot 19 februari. De scholen zijn dicht en de regering wil daar zo snel mogelijk een einde aan maken. 'Als er weer wat kan,' zei Rutte, 'geven we voorrang aan het onderwijs, en dan vooral aan het basisonderwijs.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud