Nederland pompt 20 miljard euro in groeifonds

De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, kondigde maandag de oprichting aan van een Nationaal Groeifonds ter waarde van 20 miljard euro. ©EPA

De Nederlandse regering trekt de komende vijf jaar 20 miljard euro extra uit om 'Nederland uit de crisis te investeren'.

De regering van premier Mark Rutte richt een investeringsfonds op, het Nationaal Groeifonds,dat projecten zal financieren die bijdragen aan de economische groei. Het fonds werd maandag gelanceerd door minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn collega van Economische Zaken Eric Wiebes.

Volgens de twee ministers maken de economische gevolgen van het coronavirus duidelijk dat welvaart en economische groei niet vanzelfsprekend zijn. Daar komen nog andere uitdagingen bij, zoals de vergrijzing, klimaatverandering en een lagere groei van de productiviteit. Volgens de ministers onderstreept dit alles het belang van buffers op te bouwen in goede tijden buffers zodat in slechte tijden kan worden geïnvesteerd in plaats van bezuinigd.

Minimum 30 miljoen

Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen en niet voor terugkerende overheidsuitgaven. Ondernemers, bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen kunnen voorstellen aandragen. De minimumomvang van een investering bedraagt 30 miljoen euro. Een maximumbedrag is er niet. De miljarden voor het investeringsfonds worden op de kapitaalmarkt geleend. Op die manier wil het kabinet gebruikmaken van de historisch lage rentestand.

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden de plannen teleurstellend. 'Het fonds is meer dan gehalveerd en het kabinet komt met geen enkel concreet project', reageerde de PvdA. Bij GroenLinks spreekt men van verkeerde doelen. 'We bevinden ons in een klimaatcrisis. Alle inspanningen moeten worden gericht op de omschakeling van de oude naar de nieuwe economie.'

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het investeringsfonds dan weer een belangrijke stap. Volgens hen kan het bijdragen aan een sterkere en duurzamere economie. De vakbonden vinden het vreemd dat geen prioriteit wordt gegeven aan investeringen in omscholing en het belonen van mensen, terwijl milieuorganisaties van mening zijn dat de regering zich blindstaart op economische groei en dat duurzaamheid slechts een voetnoot is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud