Nederland rouwt om slachtoffers MH17

Bij de luchthaven van Schiphol hangt de vlag reeds halfstok. ©Bloomberg

Woensdag is een dag van nationale rouw in Nederland. Ook de eerste stoffelijke overschotten van de slachtoffers komen in Nederland aan. De VS kondigden aan later vandaag nog meer gegevens bekend te maken over de omstandigheden waarin de vlucht is neergehaald.

De lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17 komen naar verwachting rond 16 uur aan op de vliegbasis in Eindhoven. Ze vertrekken vanuit Charkov in Oekraïne. Bij de landing in Eindhoven zullen nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig zijn.

De lichamen zullen na aankomst naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht voor identificatie.

Na de landing, die in Nederland zal worden gemarkeerd met een trompetsignaal, wordt er 1 minuut stilte in acht genomen. 'Iedereen kan zich hierbij aansluiten', meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Het openbaar vervoer in Nederland zal ook letterlijk 1 minuut stilstaan. De commerciële televisie-omroep RTL zendt vandaag geen reclame uit en ook de NOS schrapt zijn amusementprogramma's voor vanavond.

Rutte gaf de instructie om morgen van alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Gemeenten, provincies en de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland wordt verzocht dat voorbeeld te volgen.

Bij een speciale gebedsdienst voor de slachtoffers zullen woensdag ook grote tv-schermen buiten de kerk staan en kunnen mensen op een speciale plaats bloemen leggen. De christelijke omroepen KRO-NCRV, EO, IKON en RKK werken samen voor de dienst in de Sint Joriskerk in Amersfoort, te zien op Nederland 2 vanaf 19.00 uur. Het wordt een uur van gebed en bezinning, aldus de Nederlandse kerken en de omroepen.

Er was enkele dagen twijfel of er een dag van nationale rouw zou komen. In Nederland is dat een grote zeldzaamheid. De laatste keer gebeurde het bij de dood van prinses Wilhelmina in 1962. Eerder dat jaar gingen de vlaggen halfstok na een treinbotsing, en in 1953 rouwde Nederland collectief bij de watersnoodramp. Gisteren hadden de VVD, ChristenUnie, SGP en 50 Plus/Baaij voor zo'n dag gepleit, maar toen antwoordde Rutte nog 'dat dat niet in onze traditie zit'.

Kleiner aantal geborgen

Op de plek van de vliegramp in Oekraïne zijn 200 lichamen en een aantal lichaamsdelen geborgen. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vitali Jarema dinsdag bevestigd. Premier Mark Rutte liet eerder op dinsdag al weten dat naar schatting van OVSE-waarnemers ongeveer 200 lichamen aan boordwaren van de trein die dinsdag in Charkov aankwam, in plaats van de 282 lichamen die eerder waren gemeld in Oekraïne.

Aan boord van het neergehaalde Malaysia Airlines-vliegtuig waren 298 mensen.

De OVSE meldde dinsdag dat op de rampplek nog steeds menselijke resten liggen. De bergingswerkzaamheden lijken te zijngestopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud