Nederland stemt vandaag, maar helft blijft thuis

©ANP

Bijna 12,5 miljoen mensen mogen vandaag hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Enkele honderden deden dat al om middernacht in mobiele bureaus in uitgaansbuurten. Er wordt gevreesd voor een zeer lage opkomst. 'Dat zou een democratisch ongeluk zijn.'

Volgens bureau Ipsos zou 43 procent van de stemgerechtigden een stem uitbrengen. Als die voorspelling uitkomt, is er sprake van de laagste opkomst ooit. Nochtans wordt er alles aan gedaan om het stemmen gemakkelijker te maken voor de bevolking.

Het overgrote deel van de naar schatting 9.500 stembureaus is open van 07.30 tot 21.00 uur. In en vlak bij circa 50 NS-stations kan ook gestemd worden.

Enkele honderden mensen hadden tussen middernacht en 1.00 uur al hun stem uitgebracht. Dat gebeurde in Den Haag, Tilburg en Haarlemmermeer. In Tilburg, waar een mobiel stembureau is neergezet in het uitgaansgebied, hadden in die eerste uurtjes volgens een woordvoerder 89 mensen gestemd.

In 380 gemeenten zijn woensdag 8.570 zetels te verdelen. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen dreigt zeer laag te worden. Volgens bureau Ipsos, dat onderzoek deed voor de openbare zender NOS, komt ze uit op 43 procent van de stemgerechtigden. Als die voorspelling uitkomt, is er sprake van de laagste opkomst ooit.

Bij de vorige verkiezingen voor de gemeenteraden in 2010 ging 54 procent van de kiezers stemmen. Dat was al het laagste percentage ooit. Na de afschaffing van de stemplicht in 1970 schommelde de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen rond de 70 procent, tot zich in 1990 een dalende trend inzette.

De fractieleiders van de partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over die lage opkomst, bleek dinsdagavond bij een door de NOS uitgezonden verkiezingsdebat. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het "een democratisch ongeluk" zou zijn als de opkomst lager dan 50 procent wordt. Hij riep iedereen op te gaan stemmen. Ook andere partijleiders deden dat.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud