Nederland worstelt met supersnel mobiel internet

Satellietschotels van de NSO, een afluisterdienst van de Nederlandse Defensie, in Burum. ©ANP

Nederland zit in de knoei met de uitrol van 5G, de nieuwe generatie supersnel mobiel internet. Dat geeft België een uitgelezen kans om voorsprong te nemen in de race rond digitale toepassingen.

Burum is een onooglijk dorpje in Friesland, ergens tussen Leeuwarden en Groningen. Maar het dorp is wel onderwerp van nationaal debat in Nederland. In Burum staat het Grote Oor, een satellietstation waarmee de inlichtingendiensten het verkeer van en naar verschillende satellieten kunnen afluisteren.

Daarvoor gebruikt het de 3,5 gigahertz-frequentieband. Daarin schuilt ook het probleem. Die band is door de 27 Europese lidstaten aangewezen als het uitverkoren spectrum voor de uitbouw van 5G, de nieuwe generatie mobiel internet. Bij pieksnelheden is 5G 200 keer sneller dan het huidige 4G. Bovendien belooft 5G minder last te hebben van verzadiging van het netwerk, met bijbehorende vertraging. Een YouTube-filmpje zal nooit nog moeten bufferen.

©Mediafin

De afluisteractiviteiten van de inlichtingendiensten in Burum botsen zo met de uitbouw van een volwaardig 5G-netwerk over heel Nederland. Het probleem manifesteert zich vooral in het gebied boven de (denkbeeldige) lijn tussen Amsterdam en Zwolle. Helemaal problematisch is de cirkel van 50 kilometer rond Burum, met daarin grote steden zoals Leeuwarden en Groningen. Daar is het sowieso het een of het ander.

De zaak belandde op de agenda van staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Wat moest wijken? Het Grote Oor of een volwaardig 5G-netwerk? De haast van de telecomoperatoren en netwerkspelers is logisch: overal ter wereld racen ze om 5G zo snel mogelijk commercieel aan te bieden. Europa wil dat de lidstaten midden 2020 de eerste veilingen voor 5G achter de rug hebben.

Keijzer hakte maandag de knoop door. ‘Satellietinterceptie en toekomstige 5G-netwerken kunnen in de 3,5 GHz-band niet naast elkaar bestaan’, klonk het. ‘De verplaatsing van het satellietgrondstation lijkt noodzakelijk.’ Toch is met die beslissing het probleem niet van de baan. Er komt nu een haalbaarheidsonderzoek over de verplaatsing van het Grote Oor naar het buitenland. Maar zo’n transfer is zowel technisch als politiek geen evidentie.

De telecomwereld is niet gesust door het besluit. Volgend jaar veilt de Nederlandse overheid wel al frequenties uit andere banden voor 5G, zoals de 700, 1.400 en 2.100 MHz-band. Maar die zijn minder optimaal, zegt Robin Ruebsteck, adviseur over het thema bij Samsung Benelux. Samsung probeert als netwerkspeler ook een graantje van de uitbouw van 5G mee te pikken.

Wat Is 5G?

5G, de nieuwe generatie mobiel internet, belooft op de piek snelheden van 20 Gbps, 200 keer meer dan de huidige 4G.

Tegelijk belooft het betrouwbaarder te zijn. Een filmpje dat moet ‘bufferen’ is verleden tijd.

Door 5G kunnen toestellen en voertuigen sneller en betrouwbaarder connecteren met het internet. Dat zet de zelfrijdende wagen en allerlei slimme toestellen op de rails.

‘Het spectrum uit die banden voldoet wel in reikwijdte. Maar het is niet hetzelfde qua snelheid’, legt hij uit. ‘Dat is de reden waarom internationaal het meest ingezet wordt op het aanboren van de 3,5 GHz-band.’ Verschillende toepassingen die 5G mogelijk maakt, zoals zelfrijdende wagens, kunnen amper zonder spectrum uit die band. Toch gaat dat spectrum in Nederland nu pas in 2022 onder de hamer.

Het geeft België een uitgelezen kans om sneller dan zijn buurland te schakelen rond de uitbouw van het supersnel mobiel internet. Eind volgend jaar al vindt in ons land de veiling van een groot aantal frequentiebanden plaats. De federale regering zette daarvoor het licht op groen, samen met de mogelijkheid voor een vierde speler om de markt te betreden. Die heeft zich voorlopig wel nog niet gemeld.

In die veiling is ook ruimte voorzien op de 3,5 gigahertz-band, de band waar het in Nederland fout loopt. Dat biedt meer mogelijkheden voor de operatoren. ‘De digitale toepassingen komen simpelweg het best tot uiting op de 3,5 GHz-band’, legt Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts uit.

Eerste veldproef

Digitale toepassingen komen het best tot uiting op de 3,5 GHz-band.
Isabelle Geeraerts
Telenet-woordvoerster

Eind volgend jaar komt er een eerste veldproef bij Telenet, de commercialisering volgt na 2020. Ook Proximus mikt op die periode. De Franse telecomgroep Orange, de moedergroep van Orange Belgium, kondigde begin deze maand aan volgend jaar al 5G te lanceren in 17 Europese steden.

Toch mag België niet overmoedig worden. Vooral in Brussel is de uitbouw van 5G een wandeling door een mijnenveld. De traditioneel strenge stralingsnormen kunnen 5G-technologie parten spelen. Deze zomer toonde de Brusselse regering zich bereid de stralingsnormen te versoepelen tot 14,5 volt per meter buitenshuis en 9 volt per meter binnenshuis.

Dat is maar net met de hakken over de sloot. De telecomwaakhond BIPT adviseerde net op dezelfde dag dat een limiet lager dan 14,5 volt per meter sterk af te raden is voor de uitrol van een 5G-netwerk. Naast de stralingsnormen kan ook de trage doorlooptijd voor de aanvraag van een antenne in de hoofdstad de uitrol van 5G hinderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud