Nederlands premier dreigt geplande verlaging vennootschapsbelasting af te blazen

De Nederlandse premier Mark Rutte eist dat de bedrijven de lonen optrekken. ©ANP

De bedrijven moeten van Mark Rutte hun lonen verhogen. Als ze dat niet doen, kunnen ze de geplande belastingverlaging op hun buik schrijven.

Als grote bedrijven hun stijgende winsten niet serieus delen met hun werknemers, gaat de geplande lastenverlaging voor bedrijven niet door. Dat zei premier Mark Rutte dit weekend tijdens een event van zijn partij VVD in Aalsmeer.

'Iets bevalt me niet', zei Rutte. 'De middenklasse - 'mensen met een normaal salaris' - staat steeds meer onder druk, hun buffers raken op. We hebben de lasten verlaagd, maar stijgingen in de cao blijven uit.'

Alleen toplonen stijgen

Volgens de premier komen grote bedrijven zo een decennia oude maatschappelijke afspraak niet na. 'De winsten klotsen tegen de plinten, maar alleen de lonen van de topmannen stijgen. Dat vind ik niet acceptabel!'

'Als de cao-lonen niet stijgen, gaan we de lasten voor bedrijven minder verlagen en geven we het geld terug aan de burger door een verdere verlaging van de inkomstenbelasting', klonk het.

Als de cao-lonen niet stijgen, gaan we de lasten voor bedrijven minder verlagen en geven we het geld terug aan de burger door een verdere verlaging van de inkomstenbelasting.
Mark Rutte
Nederlands premier

Voor wie zijn loon weinig of niet zag stijgen en zijn financiële buffers zag verdwijnen, had Rutte een afsluitende boodschap: 'U heeft een bondgenoot in de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.' Zijn boodschap kon op luid applaus van de verzamelde partijleden rekenen.

Stijging van 3 procent

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren dat ze wel 'ruime' loonsverhogingen geven. 'De cao-lonen stijgen gemiddeld met 3 procent. Dat is lang geleden.'

De werkgevers voegen eraan toe dat ze zich wel zorgen maken over de koopkracht van de middengroepen. Dat is volgens hen de schuld van de regering-Rutte, die de btw en de energiefactuur verhoogde. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud