Nederlands Tweede Kamerlid Pieter Omzigt stapt uit CDA

©ANP

Omzigt zegt zijn lidmaatschap bij de partij op een gelekte notitie waarin hij felle kritiek op het CDA uit.

Pieter Omzigt zette zaterdag zijn opzegbrief aan het CDA op Twitter. Het lid van de Nederlandse Tweede Kamer zal verdergaan als onafhankelijk Kamerlid.

Dat gebeurt nadat er donderdag een notitie uitlekte van Omzigt waarin hij stevige kritiek uitte op de wijze waarop zijn partij met hem is omgegaan. 'Dit stuk had intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen.'

'Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren', valt te lezen in zijn brief. Omzigt zegt verder dat hij nog niet weet hoe hij zijn politieke toekomst zal vormgeven. 'Ik zal daar pas over besluiten wanneer ik volledig ben hersteld.' Het ex-lid van het CDA is nu ziek thuis vanwege een burnout.

Pieter Omtzigt speelde een sleutelrol in de val van het kabinet-Rutte III. Door zijn onderzoekswerk in de toeslagenaffaire dwong hij de regering uiteindelijk tot ontslag in januari 2021. Het schandaal gaat over de onterechte vervolging van mensen die extra kindertoeslag trokken door ambtenaren van Financiën.

Bij de verkiezingen van maart 2021 won Rutte met zijn rechts-liberale partij wel de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar Omtzigt haalde 342.000 voorkeurstemmen en was in zijn eentje goed voor vijf van de 15 CDA-zetels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud