Nederlandse boeren leggen Den Haag lam

Honderden boeren verzamelden op het Malieveld in Den Haag. ©ANP

De boeren vinden dat de politiek en de media hen naar de rand van de afgrond drijven. 'De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport, en de politiek neemt die zomaar over.'

De Nederlandse boeren zijn kwaad. Twee weken geleden veroorzaakten ze nog de grootste ochtendspits ooit, toen ze met duizenden tractoren en landbouwvoertuigen naar Den Haag trokken om te protesteren. Deze week zijn er in heel Nederland manifestaties. De voorbije dagen kregen de provinciehoofdsteden al boze boeren over de vloer en woensdag volgde het hoogtepunt met een grote landelijke protestactie.

Zo'n 3.000 boeren verzamelden woensdagochtend aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit onvrede met metingen van het instituut. Later op de dag reden ze naar Den Haag, waar honderden boze boeren het officiële demonstratieterrein verlieten. Ze blokkeerden tramlijnen, staken vuurwerk af en scandeerden luid leuzes. De snelwegen naar de stad slibden dicht doordat de tractors grote files veroorzaakten.

Kop van Jut

De boeren zijn boos omdat ze telkens de kop van Jut zijn, zei Jeroen van Maanen, de woordvoerder van de Farmers Defence Force, woensdag. 'De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven.'

De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven.
Jeroen van Maanen
Woordvoerder van de Farmers Defence Force

'De politiek neemt dat zonder degelijk onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de hele landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft', zei van Maanen. De boeren zijn het beu dat ze heel Nederland van voedsel voorzien, maar gezien worden als milieuvervuilers en dierenmishandelaars. Ze klagen aan dat de 'stedelingen' op hen neerkijken.

Stikstof

Onder meer het stikstofbeleid van de Nederlandse regering is hen een doorn in het oog. De Nederlandse Raad van State oordeelde in mei dat de regering te weinig doet om de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden tegen te gaan. Door de uitspraak werden honderden projecten waar stikstof mee gemoeid was - bouwprojecten, wegen of stallen - uitgesteld of geannuleerd. Een strenger beleid drong zich op.

Een commissie, die een uitweg uit de impasse moest vinden, adviseerde om veebedrijven die veel ammoniak uitstoten uit te kopen en de maximumsnelheid op rijks- en provinciale wegen in de buurt van natuurgebieden te verlagen. Politici van de regeringspartij D66 en de oppositiepartij GroenLinks gingen nog een stap verder. Zij stelden voor de veestapel te halveren.

Daarnaast stellen de boeren zich vragen bij de cijfers van het RIVM, waarop de regering zich baseert. Het RIVM berekende dat de landbouw verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstofneerslag in Nederland, maar de boeren zeggen dat dat niet klopt. Ze beschouwen het instituut als een 'rijksdienst die met schimmige methodes en uitkomsten de boeren als grote vervuiler heeft aangewezen'. Het RIVM geeft geen inzage in zijn werkwijze en meetgegevens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud