Nederlandse gevangenen moeten cel betalen

Minister Ivo Opstelten wil gedetineerden doen betalen. - ANP ©ANP

In Nederland ligt er een voorstel op tafel om gedetineerden te laten betalen voor hun verblijf in de gevangenis. De toelage zou 16 euro per dag bedragen, met een maximum van 2 jaar. Ook zouden gedetineerden een forfaitair bedrag moeten betalen voor het onderzoek naar strafbare feiten en de slachtofferzorg.

De Nederlanse Rijksoverheid overweegt om een verblijf in de gevangenis voortaan betalend te maken. Als een gedetineerde voor maximaal 2 jaar naar de cel moet, zou hij per dag 16 euro moeten betalen. Binnen de zes weken krijgt hij de factuur. Bij jongeren die naar een jeugdinstelling moeten, zullen ouders moeten betalen. Bij een voorlopige hechtenis geldt de regeling evenwel niet. 

Een gedetineerde zou volgens een tweede voorstel ook een bijdrage moeten doen aan het onderzoek naar de feiten en de slachtofferzorg. Dat voornemen stond al eerder in het regeringsakkoord gesloten tussen de VVD en de PvdA, maar wordt nu geconcretiseerd.

'De bewindslieden vinden het niet vanzelfsprekend dat de kosten voor strafvorderlijk optreden, slachtofferzorg en het uitvoeren van de straffen enkel door de samenleving worden gedragen,' klinkt het in een persbericht. 

Voor het onderzoek en de slachtofferzorg zullen gedetineerden een forfaitair bedrag als bijdrage moeten betalen. Dat betekent dat het betaalde bedrag niet afhankelijk zal zijn van de daadwerkelijk gemaakte kosten. De bijdrage zal ook gelden per strafproces, waardoor er geen bedrag per vergrijp zal moeten betaald worden. Nederland hoopt daaruit 65 miljoen euro te halen. 

Het voorstel komt van minister van Justitie Ivo Opstelten en gaat nu voor advies richting de Raad voor rechtspraak en het openbaar ministerie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud