Nederlandse interesse in dienstencheques

(foto hh) ©Piet den Blanken/Hollandse Hoogte

In Nederland bepleiten zowel de vakbonden als de werkgevers de invoering van het Belgische systeem van dienstencheques om een einde te maken aan het zwartwerk. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De vakbond FNV en de werkgeversorganisatie van de schoonmaaksector OSB gaan de invoering van een dienstenchequesysteem voorstellen aan een commissie die in opdracht van de Nederlandse regering uitzoekt hoe de arbeidspositie van werksters in Nederland kan worden verbeterd. Hun vraag wordt gesteund door een arbeidsjurist en een professor migratierecht.

Het invoeren van een systeem van dienstencheques, zoals bij ons en ook in Frankrijk bestaat, zou de Nederlandse overheid jaarlijks 300 à 800 miljoen euro kosten. Het moet ertoe leiden dat ruim 400.000 huishoudelijke werksters uit het circuit van zwartwerk worden gehaald. Bij de doorrrekening is rekening gehouden met een prijs voor de particulier van 12,5 euro per cheque en een bedrag van 7,5 euro toegelegd door de overheid.

Een andere optie is de mosterd te halen in Scandinavië,waar het loon van de werkster voor particulieren deels aftrekbaar is van de belastingen. Ook in dat geval zou het de overheid ongeveer 800 miljoen euro kosten. Het Duitse systeem van minijobs vinden de adviseurs van de betrokken commissie minder geschikt.

In de zomer van 2011 is in een internationaal verdrag via de Internationale Arbeidsorganisatie afgesproken dat werknemers zoals huishoudelijke hulpen dezelfde arbeids- en socialezekerheidsrechten moeten krijgen als andere werknemers. Dat is nu in Nederland niet het geval. Particulieren huren er iemand in, die zelf moet beslissen of ze haar inkomsten aangeeft - meestal gebeurt dat niet. De werkster is meestal niet verzekerd tegen werkloosheid en er worden voor arbeidsongeschiktheid noch pensioen premies betaald.

De Volkskrant is overigens niet blind voor de keerzijde van het succes in ons land, en vermeldt in een aansluitende reportage de oplopende kosten voor de overheid, de lange wachtlijsten en problemen met de kwaliteit van het geleverde werk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud