Advertentie

Nederlandse misdaadjournalist neergeschoten in Amsterdam

Peter R. de Vries werd in Amsterdam op straat neergeschoten. ©ROBIN UTRECHT

De bekende Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries vecht in het ziekenhuis voor zijn leven nadat een schutter hem van dichtbij neerschoot. Drie verdachten werden aangehouden.

Nederland reageert geschokt na de aanslag op de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij werd dinsdagavond iets voor 19:30 in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam neergeschoten en zou daarbij door het hoofd getroffen zijn.

De feiten gebeurden in hartje Amsterdam, in de buurt van de uitgang van de studio van RTL Boulevard waar De Vries die avond te gast was. Bronnen in advocatenkringen verklaarden tegen nieuwszender NOS dat vijf schoten zijn gelost. De Vries werd zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis in Amsterdam.

Peter R. de Vries is een nationale held.
Femke Halsema
Burgemeester van Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema verklaarde op een persconferentie gisterenavond dat De Vries 'na een brute, laffe misdaad' voor zijn leven vecht. Ze noemde de journalist een 'nationale held'. 'Hij komt op voor mensen in nood, de ouder van een vermoord kind, mensen die onterecht werden veroordeeld.'

Drie verdachten

Op het moment van de schietpartij waren veel mensen op straat die de aanval zagen gebeuren. Aan de hand van getuigenissen van omstaanders kreeg de Nederlandse politie al snel een vluchtauto met twee verdachten in het vizier. De auto werd uiteindelijk tegengehouden op de snelweg A4 bij Leidschendam.

'Een van de twee is de mogelijke schutter', zei korpschef Frank Paauw gisterenavond. Op een andere locatie in Amsterdam werd een derde verdachte aangehouden. 'Zijn rol wordt onderzocht.' Over een mogelijk motief gaf Paauw niets prijs. Ook over wie de daders precies zijn, is nog geen duidelijkheid.

'Het is een aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtstraat en onze samenleving. De Vries is bij uitstek een vertegenwoordiger van de vrije journalistiek', verklaarde de ontslagnemende premier Mark Rutte. 'We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft', voegde Rutte toe.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus sprak over 'een zwarte dag'. Er is overleg geweest met de nationale coördinator voor terrorismebestrijding, zei hij ook. 'Wees verzekerd dat we waakzaamheid nu bovenaan hebben staan.'

Marengoproces

De politie bij de plaats van de schietpartij. ©ANP

In zijn carrière als journalist werd de 64-jarige De Vries verschillende keren bedreigd, maar bleef daar ogenschijnlijk rustig onder.

De Vries is naast een bekend misdaadverslaggever ook de adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., een kroongetuige in het Marengoproces. Dat is een Nederlandse strafzaak waarin zeventien verdachten terechtstaan voor een serie onderwereldmoorden. De hoofdverdachte in de zaak is Ridouan Taghi.

Of de aanslag iets met zijn rol als vertrouwenspersoon heeft te maken, is nog niet duidelijk. Wel werden de voorbije jaren mensen in de omgeving van de kroongetuige geliquideerd. Twee jaar geleden werd de advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, in Amsterdam op straat doodgeschoten. Ook de broer van Nabil, Reduan B., werd eind maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Die moord gebeurde een week nadat Justitie had bekendgemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden. 

Sinds De Vries vertrouwenspersoon werd van Nabil B, zou hij politiebescherming gekregen hebben, al is niet duidelijk hoe intensief die beveiliging was. Op vragen van journalisten zei de Amsterdamse hoofdofficier van justitie De Beukelaer dat hierover om veiligheidsredenen nooit mededelingen worden gedaan.

Heineken

De Vries verwierf naam en faam toen hij in 1983 de ontvoering van 's werelds rijkste bierbrouwer 'Freddy' Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer op de voet volgde. Hij schreef over de geruchtmakende zaak het boek 'De ontvoering van Alfred Heineken'. De Vries spoorde in Paraguay een van de ontvoerders op, Frans Meijer.

De bekende journalist bracht eind 2003 ook aan het licht dat prinses Mabel - de weduwe van prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg - drugsbaron Klaas Bruinsma beter kende dan dat ze eerder had toegegeven. Dat deed De Vries door middel van een interview met een Chileense voormalige lijfwacht van Bruinsma.

Voor zijn tv-reportage over de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba in mei 2005 kreeg De Vries een Emmy Award, de belangrijkste tv-prijs in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud