Nederlandse rechts-populist Baudet kampt met schisma

De nummer twee van FVD, Wybren van Haga, vormt samen met twee anderen een eigen fractie. ©ANP

De drieste uithalen van de rechts-populist Thierry Baudet hebben geleid tot een schisma in zijn Forum voor Democratie (FVD). Drie parlementsleden stappen op en beginnen met een eigen fractie.

'In de afgelopen tijd is in de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt', schreef Wybren van Haga donderdag. Hij is het prominentste lid van het trio dat uit de partij van Thierry Baudet stapt. Het drietal gaat voort als zelfstandige fractie in de Tweede Kamer. Door de desertie heeft FVD nog vijf parlementszetels over.

Dat er meningsverschillen in de fractie waren, was al een tijdje duidelijk. Van Haga nam onlangs afstand van een poster waarin Baudet een vergelijking maakte tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. De poster werd verspreid in de aanloop naar de Nationale Dodenherdenking van 4 mei, wanneer Nederland de oorlogsslachtoffers herdenkt. De campagne van Baudet werd haast unaniem veroordeeld als wansmakelijk.

Hans Smolders, een andere dissident, benadrukte dat de poster de druppel was die de emmer deed overlopen. 'We hebben geprobeerd dit binnenskamers op te lossen', zei hij aan Brabants Dagblad over de provocatie van Baudet. 'Maar er is geen vertrouwen meer dat we hem kunnen beteugelen.' De FVD-leider gooide nog olie op het vuur door op Twitter de interne kritiek te counteren: 'Kan wezen. Maar ik ben de kapitein van dit schip.'

Baudet wierp zich de afgelopen maanden op als de politieke spreekbuis van de anticoronabeweging. Hij protesteerde luidkeels tegen de scherpe maatregelen tegen de epidemie, waaronder de avondklok en de sluiting van winkels en horeca. Woensdag nog overtrad Baudet de afstandsregels in de Tweede Kamer door tijdens een debat over corona een parlementslid op de schouder te kloppen. Van Haga bood toen meteen zijn excuses aan.

Oppositiepartij

FVD zegt het vertrek van de drie Kamerleden te betreuren. 'Juist in deze tijd waarin Forum de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het verwoestende kabinetsbeleid zou gezamenlijk optrekken onder één naam wat ons betreft altijd een betere keuze zijn geweest.' Het Forum wil 'constructief' blijven samenwerken met het vertrokken drietal.

241.000
Voorkeurstemmen
Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde Wybren van Haga 241.000 voorkeurstemmen, slechts enkele duizenden minder dan FVD-lijsttrekker Thierry Baudet.

Van Haga was de nummer twee van FVD, nadat hij eind vorig jaar door Baudet was binnengehaald als 'vriend en ambtgenoot'. Bij de verkiezingen van 17 maart haalde hij ruim 240.000 voorkeurstemmen, slechts enkele duizenden minder dan lijsttrekker Baudet. Eerder was Van Haga uit de VVD van premier Mark Rutte gezet omdat hij tegen de afspraken in actief bleef als vastgoedmakelaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud