Nederlandse regering valt

©AFP

De Nederlandse regering is gevallen over de toeslagenaffaire, twee maanden voor de geplande verkiezingen. De val hing al enkele dagen in de lucht.

'Het is op een verschrikkelijke manier misgegaan', zei Rutte op de persconferentie waar hij het ontslag heeft toegelicht. 'Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd.'

De toeslagenaffaire gaat terug tot 2013. Nadat aan het licht gekomen was dat een Bulgaarse bende voor miljoenen euro’s sociale uitkeringen opgestreken had, opende de belastingdienst een heksenjacht. Zeker 26.000 ouders werden ten onrechte beschuldigd van gesjoemel met de toeslag voor kinderopvang en kregen voor tienduizenden euro’s vorderingen in de bus.

Nederlandse media brachten de praktijken in 2018 naar buiten, waarna een parlementaire onderzoekscommissie in het dossier dook. Dat spitwerk resulteerde eind vorig jaar in een vernietigend rapport. De auteurs wezen niet alleen de belastingdienst met de vinger, ook de regering en het parlement kregen een veeg uit de pan ‘omdat ze de burgers niet voldoende beschermden’.

'Onder druk van een oververhitte politieke behoefte aan fraudebestrijding werden ouders ten onrechte gebrandmerkt als opzettelijke fraudeurs', luidde het rapport. De slachtoffers stonden 'machteloos tegenover machtige instituten van de rechtsstaat' en kregen 'niet de bescherming die ze verdienden'.

Strafrechtelijke aansprakelijkheid

Advocaten van de gedupeerde ouders reageren tevreden. Ook hun cliënten zijn blij met het ontslag van de regering, zegt advocaat Vasco Groeneveld aan het Nederlandse persagentschap ANP. 'Maar dat gaat over politieke verantwoordelijkheid. Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog.'

Aan de openbare omroep NOS spreekt ook advocaat Sébas Diekstra van 'de enige juiste beslissing na alle ellende waar de overheid vele duizenden burgers in heeft gestort'. Ook Diekstra probeert namens een van de ouders het Nederlandse parket alsnog zo ver te krijgen de belastingdienst strafrechtelijk te vervolgen, nadat die vorige week nog anders had beslist.

Coronacrisis

Ongelegen komt de affaire alleszins. Op 17 maart vinden parlementsverkiezingen plaats. Rutte had wat graag voor de tweede opeenvolgende keer de hele rit uitgedaan met zijn kabinet.

Bovendien worstelen onze noorderburen volop met het coronavirus. Rutte en zijn coalitiepartners haastten zich vrijdag om te verzekeren dat aan de strijd tegen de pandemie niets verandert. Rond 'all things corona' blijft de meerderheid in de Tweede Kamer overeind.

Minister van Economie Eric Wiebes (VVD) heeft wel al duidelijk gemaakt dat hij geen deel meer zal uitmaken van de ontslagnemende regering en trekt zich met onmiddellijke ingang terug. Wiebes was in de vorige regering als staatssecretaris van Financiën nauw betrokken bij de toeslagenaffaire.

Donderdag had de sociaaldemocratische oppositieleider Lodewijk Asscher al bekendgemaakt zich terug te trekken als lijsttrekker. Een andere plaats op de kieslijst ambieert hij evenmin. Asscher was als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte II medeverantwoordelijk voor het 'ongekende onrecht' dat duizenden ouders is aangedaan, oordeelde de parlementaire onderzoekscommissie.

Mark Rutte is niet van plan op te stappen als lijsttrekker. Hij heeft het ook niet overwogen, zei hij vrijdag nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud