Advertentie

Kritiek op coronapas kost Nederlandse staatssecretaris de kop

©REUTERS

Staatssecretaris voor Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) had uitgerekend op de dag van de invoering kritiek geuit op de coronapas.

Het was het kabinet van de Nederlandse premier Mark Rutte die het ontslag in een korte mededeling aankondigde. 'De uitspraken (…) gedaan in het interview van de Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn.'

In het interview, net op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht werd om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten, had Keijzer gezegd bedenkingen te hebben bij de coronapas.

Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je afvragen: willen we deze kant op?
Mona Keijzer
Voormalig Nederlands staatssecretaris voor Economische Zaken

Ze wees in het interview onder meer op de hoge vaccinatiegraad en vindt het 'niet uit te leggen' dat mensen via de pas moeten laten zien gevaccineerd of getest te zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen.

'Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?', klonk het.

Ook vond ze de pas 'eigenlijk niet uit te leggen' aan de ondernemers.

Dat Keijzer niet warm loopt van maatregelen die ondernemers raken, is al langer geweten. Toch was het interview de eerste keer dat ze zich openlijk tegen het kabinetsbeleid keerde.

Dat ongenoegen kost haar nu met onmiddellijk ingang haar functie als staatssecretaris. In Nederland spreek het kabinet doorgaans met één mond. De beslissing tot onmiddellijk ontslag werd genomen door Mark Rutte, na overleg met de vicepremiers.

Volgens de Volkskrant waren haar partijgenoten en zeker minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (de bedenker van de pas) vooraf niet op de hoogte van haar beslissing zich tegen het regeringsbesluit te keren.

Dubbel demissionair

Het ontslag accentueert nog extra de politieke impasse in Den Haag. Het kabinet is feitelijk dubbel demissionair: twee maanden vóór de verkiezingen op 17 maart nam de regering van premier Rutte ontslag over een uit de hand gelopen heksenjacht op sociale fraude, sinds de kiezer bij die stembusslag de kaarten erg moeilijk legde is de sowieso ontslagnemende regering nog eens 'in lopende zaken'.

Terwijl de politieke formatie muurvast lijkt te zitten, regent het intussen in de dubbel demissionaire regering ontslagen. Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, een potentiële rivaal van Rutte bij de regeringsformatie, nam eerder deze maand ontslag over de te trage evacuaties uit Afghanistan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud