Nederlandse woningprijzen dalen ook in 2013

Met initiatieven als een 'open huizendag' proberen huiseigenaars in Nederland kopers te lokken (Foto Hollandse Hoogte)

De prijzen van woningen in Nederland zullen na aan daling met 4 procent in 2011, niet alleen dit jaar verder dalen (met 5 procent), maar ook nog in 2013 (met 4 procent). Het aantal verkochte woningen zal zeer laag blijven. Tot die conclusie komen economen van Rabobank.

Er is niet meteen een einde in zicht voor de crisis op de Nederlandse woningmarkt.  In tegenstelling tot de Belgische is die al vier jaar onafgebroken in crisis. En daar lijkt nog minstens een jaartje bij te komen in 2013.

In het tweede kwartaal daalden de prijzen van de Nederlandse huizen met 1,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.  Het aantal te koop staande woningen neemt niet toe. Er wordt niet snel beterschap verwacht.  'Het besteedbaar inkomen van de kopers neemt nog altijd af. Ze zijn onzeker over hun baan, hun pensioen en de hypotheekaftrek. Dit beeld zal de komende kwartalen niet substantieel wijzigen', schrijven de economen van Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

Het aantal verkochte woningen is in het tweede kwartaal wel fors gestegen. De toename met 17,3 procent is vrijwel uitsluitend het gevolg van een 'kunstmatige' opstoot in de maand juni (+70 procent).  Omwille van de onzekerheid over het tarief van de overdrachtsbelasting zijn veel transacties gewoon versneld afgehandeld. Voor het derde kwartaal wordt een negatieve impact verwacht.

Per saldo zouden in 2012 113.000 woningoverdrachten in Nederland plaatsvinden. In 2013 zou dat aantal vergelijkbaar zijn met 2012. In 2001 werden nog 220.000 bestaande woningen verkocht in Nederland.

De economen van Rabobank stellen wel vast dat er belangrijke regionale verschillen zijn.  In Het Gooi en de Vechtstreek daalden de prijzen sinds de hoogtepunt van 2008 met 19,8 procent. In Zeeuws-Vlaanderen was dat maar 4,9 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud