Neergestoken kandidate verkozen tot burgemeester Keulen

Henriette Reker, die zaterdagochtend gestoken werd met een mes, is volgens voorlopige resultaten verkozen tot burgemeester van Keulen. ©AFP

De 58-jarige Henriette Reker, die zaterdag met een mes werd gestoken, is zondag verkozen tot burgemeester van Keulen.

Henriette Reker behaalt 52,7 % van de stemmen, met driekwart van de stemmen geteld, een onoverbrugbare achterstand voor de overige kandidaten. Ze werd zaterdagochtend op een markt in Keulen met een mes gestoken door een 44-jarige man die het oneens was met haar standpunten over vluchtelingenopvang. Ze verkeert niet in levensgevaar.

Reker is het gezicht van het verwelkomingsbeleid voor vluchtelingen in Keulen. De Duitse krant Die Welt omschrijft haar als een rechtschapen vrouw, die al haar verkiezingsaffiches liet herdrukken omdat haar rimpels uitgewist waren. ‘Ik wil authentiek zijn,’ had de juriste laten verstaan.

Sinds 2000 hield Reker zich bezig met sociale kwesties en gezondheid in het lokale bestuur. Sinds 2010 leidde ze de dienst die verantwoordelijk is voor de integratie van buitenlanders en de begeleiding van vluchtelingen in een stad met een omvangrijke moslimgemeenschap.

Sinds de massale toestroom van vluchtelingen in Duitsland dit jaar stond Reker volop in de schijnwerpers. Keulen was niet uitgerust om de duizenden vluchtelingen op te vangen. Reker stelde daarom ook sporthallen, een overdekte markt en andere gebouwen open voor de nieuwkomers.

Keulen herbergde tussen januari en september 8.000 asielzoekers, hoewel de infrastructuur maar voorzien was op 65 personen per maand. In volle kiescampagne voor het burgemeesterschap verdedigde Reker haar vluchtelingenbeleid, dat sterk doet denken aan het beleid van bondskanselier Angela Merkel, wat die laatste veel kritiek opleverde, ook binnen haar eigen partij.

Bij de burgemeestersverkiezingen, waar Reker als onafhankelijke kandidaat één van de favorieten was, kon ze rekenen op de uitgesproken steun van de christen-democratische CDU van Merkel, de liberale FDP en de groenen. Haar overwinning betekent een kleine aardverschuiving in Keulen, waar traditioneel de sociaal-democraten de plak zwaaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud