Niet zeker dat Ursula von der Leyen het deze week haalt

Ursula Von der Leyen en de man die ze graag zou opvolgen: Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.

De Duitse heeft nog een gevecht voor de boeg om morgenavond in het Europees Parlement aanvaard te worden als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Krijgt Ursula von der Leyen dinsdagavond om zes uur in het Europees Parlement 374 stemmen achter zich, waardoor ze de voorzitter van de Europese Commissie wordt? Dat is de vraag die zich deze week stelt en het antwoord is allesbehalve duidelijk.

Von der Leyen heeft de steun van haar eigen fractie, de EVP, maar die heeft slechts 182 zetels in het parlement. Dat betekent dat steun in andere fracties nodig is. Het Europees Parlement telt 751 zetels, maar vier leden hebben hun zetel nog niet opgenomen, waardoor dinsdag 374 stemmen nodig zijn voor een meerderheid.

Na de EVP zijn de sociaaldemocraten de grootste fractie, maar zij stemmen verdeeld. Uitgerekend de Duitse sociaaldemocraten, die samen in Berlijn regeren met von der Leyen, proberen haar kandidatuur te kelderen.

Dit weekend zei Jean Asselborn, de socialistische minister van Buitenlandse Zaken in Luxemburg, dat 'het niet het einde van de wereld' zou zijn mocht von der Leyen het dinsdag niet halen. 'We moeten zo'n nederlaag niet dramatiseren', zei hij in de Duitse pers.

Twee vooraanstaande Duitse sociaaldemocraten staan wel achter von der Leyen. Voormalig partijvoorzitter Sigmar Gabriel en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily steunden afgelopen weekend voor het eerst publiekelijk haar kandidatuur.

Ook de Spaanse socialisten, goed voor 20 zetels, geven von der Leyen allicht groen licht. Haar nederlaag haalt wellicht het volledige pakket van topbenoemingen in de Commissie onderuit en dus ook de kansen van de Spanjaard Joseph Borrell om chef diplomatie te worden.

De vraag wordt dus of genoeg liberalen en socialisten dinsdag von der Leyen steunen. De stemming gebeurt geheim. De Duitse had vorige week grote moeite om het parlement te overtuigen.

Bij te grote problemen kan beslist worden de stemming uit te stellen tot in september. Ook in 2009 gebeurde dat, toen José-Manuel Barroso voor de tweede keer Commissie-voorzitter werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud