'Niets doen vormt het grootste gevaar'

Mario Draghi, chef van de ECB (foto epa).

'Het grootste risico voor de stabiliteit is niet actie, maar geen actie.' Met die woorden verdedigde Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), het inkoopprogramma van obligaties in het hol van de leeuw: Berlijn.

De Italiaan probeerde een sceptisch Duits publiek te overtuigen van het omstreden opkoopplan van de ECB. Binnen de Bundesbank en daarbuiten gaan veel stemmen op die zeggen dat Frankfurt daarmee buiten de lijntjes van zijn mandaat kleurt. Voor de Duitse centrale bank behoort enkel 'prijsstabiliteit', en niet het opkopen van staatsschuld tot het takenpakket van de ECB.

Draghi is het daar niet mee eens. 'Het grootste risico voor de stabiliteit is niet actie, maar inactie', zei de Italiaan op een conferentie van de Duitse werkgeversfederatie BDI. 'Ofwel doe je niets, en sta je toe dat het monetaire beleid wordt ondermijnd. Ofwel onderneem je actie.'

Daarmee herhaalde Draghi nog eens dat het opkopen van obligaties enkel bedoeld is om de transmissie van het monetaire beleid te verzekeren. Vandaag draait dat monetaire raderwerk in de soep, doordat beleggers de rente in Spanje en Italië de hoogte in jagen. Daardoor sijpelt het soepele nulrentebeleid van Frankfurt niet door in alle landen.

Volgens de centraal bankier verzekert de ECB net de 'prijsstabiliteit door de ongegronde vrees over het voorbestaan van de eurozone weg te nemen'. 'Er bestaat geen twijfel dat de maatregelen het sentiment op de financiële markten ondersteunen. We hebben verschillende redenen om positief te zijn over de richting die de eurozone volgt.' 

Teugels

Naar goede gewoonte legde Draghi de bal nu wel in het kamp van de politici. Landen moeten de kans aangrijpen om orde op zaken te stellen. 'Onze maatregelen kunnen enkel een brug bouwen naar een meer stabiele toekomst', vertelde Draghi. 'De grootste uitdaging is verzekeren dat deze opleving de belofte van de overheden om hervormingen uit te voeren versterkt in plaats van verzwakt'.

De schrik zit erin dat landen in slechte papieren de teugels laten vieren, nu de ECB de druk wat van de ketel neemt. Zo treuzelt Spanje wellicht tot in oktober om noodsteun te vragen bij Europa.

Draghi herinnerde de twijfelaars eraan dat de ECB pas in actie zal schieten als landen eerst steun bij het noodfonds vragen. En ze zich dus schikken naar de strikte voorwaarden - lees: besparingen - die dat met zich meebrengt. 'Zonder hervormingen en voorwaardelijkheid zouden de interventies niet efficiënt en geloofwaardig zijn', aldus Draghi. 

Merkel

Draghi ging dinsdag ook op de koffie bij Angela Merkel, de Duitse bondskanselier. Het duo is het erover eens dat zowel op Europees als nationaal niveau bereidheid tot hervormingen nodig is om de concurrentiekracht terug te vinden. Een woordvoerder van Merkel zei dat dat ook nodig is om de geloofwaardigheid terug te vinden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud