Advertentie
Advertentie

Nieuw vluchtelingendrama voor kust Italië

De afgelopen maanden poogden duizenden vluchtelingen vanuit Libië Europa te bereiken. ©REUTERS

In de Middellandse Zee heeft zich zaterdag een nieuw vluchtelingendrama afgespeeld. Zeker 40 mensen kwamen om toen ze vanuit Libië naar Italië probeerden te geraken.

Voor de Italiaanse kust heeft zich weer een tragedie afgespeeld. Tientallen vluchtelingen hebben zaterdag opnieuw de dood gevonden in de Middellandse Zee. Dat meldde de Italiaanse marine via Twitter. 'Reddingsactie aan de gang. Verschillende migranten gered. Zeker 40 doden', luidde het.

#UltimOra #SAR In corso attività su barcone da parte di Nave Cigala Fulgosi #MarinaMilitare. Numerosi migranti in salvo. Almeno 40 morti— Marina Militare (@ItalianNavy) August 15, 2015

De vluchtelingen waren in Libië vertrokken. Ze hoopten het Italiaanse eiland Lampedusa te bereiken. Maar in volle zee, toen het vaartuig zowat 21 mijl (39 kilometer) verwijderd was van de Libische kust, liep het mis.

Een patrouillerende helikopter merkte op dat de boot in de problemen zat en waarschuwde de marine. Volgens een journaliste van de Italiaanse openbare omroep Rai, die in de buurt een reportage maakte, begon de reddingsoperatie rond 7 uur 's morgens. 'De boot was overladen en begon daardoor slagzij te maken', getuigde ze.

Verstikking

Aan boord van de vissersboot zouden zich 400 mensen bevonden hebben. 'We hebben al 319 mensen in veiligheid kunnen brengen, onder wie enkele minderjarigen en een tiental vrouwen', zei Massimo Tozzi, de commandant van het schip van de Italiaanse marine dat de reddingsactie leidt.

Maar voor zeker 40 mensen kwam alle hulp te laat. 'Zij zaten in het ruim en zijn ze omgekomen door verstikking', klonk het. 'De mensen, die  het minst konden betalen voor de overtocht en dus in het ruim moesten plaatsnemen, ademden uitlaatgassen in', verduidelijkte Tozzi.

Libië

'Het waren schrijnende beelden. Onze manschappen troffen de levenloze lichamen aan drijvend in het water, brandstof en menselijke uitwerpselen', zei de commandant nog. Medische equipes rukten al uit om hulp te bieden.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, gaf zaterdag kort na de middag een persconferentie. 'Dit zal niet de laatste tragedie voor onze kust zijn als we het conflict in Libië niet oplossen', verklaarde hij. Hij riep de internationale gemeenschap op haar verantwoordelijkheid te nemen.

Vorige week maakte de Internationale Organisatie voor Migratie nog bekend dat er dit jaar al zeker 2.300 vluchtelingen om het leven kwamen toen ze Europa probeerden te bereiken via de Middellandse Zee. In dezelfde periode in 2014 waren dat er 'slechts' 1.779. In heel 2014 stiervene 3.279 vluchtelingen in de Middellandse Zee. Sinds begin 2015 zouden al zeker 102.000 immigranten gepoogd hebben Italië over water te bereiken.

Aanvallen op zee

Artsen Zonder Grenzen (AZG) zegt zich intussen grote zorgen te maken over de beweringen van bootvluchtelingen dat ze tijdens hun overtocht naar het Griekse eiland Kos aangevallen werden op zee.Vluchtelingen uit Syrië en Irak zeiden dat gemaskerde en gewapende mannen in een boot hun overtocht probeerden te beletten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud