'Nieuwe koning voor nieuwe uitdagingen'

De Spaanse koning, Juan Carlos. ©AFP

De Spaanse koning Juan Carlos doet een stap opzij. Dat maakte hij maandag bekend. 'Een jongere generatie mag nu op het voorplan treden. Een generatie die met hernieuwde intensiteit en toewijding de uitdagingen van vandaag aangaat', klonk het. Kroonprins Felipe volgt hem op.

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, riep maandagmorgen met spoed de pers bij elkaar in zijn ambtswoning. Aanvankelijk speculeerde de pers over een regeringsherschikking.

Volgens heel wat waarnemers dringt die zich op na de slechte prestaties van de conservatieve PP bij de Europese verkiezingen van een week geleden. De regeringspartij bleef weliswaar de grootste maar verloor een pak zetels.

Troon

Maar al snel bleek de speculatie over een regeringsherschikking een foute piste te zijn. Rajoy had veel spectaculairder nieuws in petto. 'Koning Juan Carlos heeft me laten weten afstand te willen doen van de troon', zei Rajoy. Het koninklijk paleis bevestigde het nieuws zelf in een tweet:

S.M. el Rey Juan Carlos I abdica la Corona de España. http://t.co/s9vbalBzSO pic.twitter.com/YesVxDObIp— Casa de S.M. el Rey (@CasaReal) 2 juni 2014

 

'De koning is ervan overtuigd dat dit het ideale ogenblik is om de fakkel door te geven aan kroonprins Felipe', voegde de Spaanse premier eraan toe. De regeringsleider riep voor dinsdag al een extra ministerraad bij elkaar om alle 'stappen te ondernemen waarin de grondwet voorziet bij een troonsafstand'. Hij sprak de hoop uit dat de Spanjaarden 'deze nieuwe pagina in de geschiedenis van het land mee willen schrijven'.

Democratiseringsproces

'Ik hoop ook dat de machtsoverdracht in alle rust en sereniteit kan verlopen en dat de Spanjaarden hun dankbaarheid tonen voor het werk dat de aftredende koning geleverd heeft. Hij heeft ons land bijna 39 jaar lang in alle hoeken van de wereld steeds goed vertegenwoordigd', klonk het nog.

Rajoy herinnerde er ook aan dat Juan Carlos een belangrijke rol gespeeld heeft in het democratiseringsproces in het land. Hij kwam op 22 november 1975 aan de macht nadat dictator Francisco Franco Spanje 36 jaar bestuurd had.

Littekens

Enkele uren na de mededeling van Rajoy sprak ook Juan Carlos de Spanjaarden toe. 'De lange en diepe economische crisis van de afgelopen jaren heeft zware littekens in het sociale weefsel nagelaten. Die moeilijke jaren lieten ons toe onze fouten en de beperkingen van onze maatschappij onder ogen te zien', zei de koning. 

Volgens hem borrelde in de maatschappij de wil op om de fouten uit het verleden te overwinnen en recht te zetten en de weg in te slaan naar een betere toekomst. 'In die toekomst eist een nieuwe generatie terecht een hoofdrol op', klonk het.

Voorplan

'Een jonge generatie, met nieuwe energie, mag nu op het voorplan treden. Een generatie die vastberaden de veranderingen en hervormingen die de huidige conjunctuur vragen, doorvoert. Een generatie die met hernieuwde intensiteit en toewijding de uitdagingen van vandaag aangaat', zei de Spaanse vorst.

Hij voegde eraan toe dat zijn zoon Felipe matuur genoeg is en klaar is om die verantwoordelijkheid op zich te nemen. 'De kroonprins incarneert de stabiliteit die zo kenmerkend is voor de Spaanse monarchie.'

Botswana

Over een aftreden van koning Juan Carlos speculeerde Spanje al langer. De 76-jarige vorst had de afgelopen jaren flink aan populariteit ingeboet. Hij kreeg klappen in de populariteitspolls nadat aan het licht gekomen was dat hij in het voorjaar van 2012 in Botswana gaan jagen was op olifanten terwijl zijn land door een zware economische crisis gaat.

Daarnaast kwam de koninklijke familie zwaar in opspraak nadat justitie een onderzoek wegens corruptie geopend had naar Iñaki Urdangarin, de schoonzoon van de koning.

Bovendien liet de gezondheid van de koning de afgelopen jaren te wensen over. Hij ging meermaals onder het mes om problemen aan heup en knie op te lossen. Een van de heupproblemen ontstond na een valpartij tijdens de omstreden jachtpartij in Botswana.

Sympathie

De afgelopen maanden doorkruiste Juan Carlos zijn land nog kriskras in een poging de sympathie van de bevolking terug te winnen. Maar veel succes had die campagne niet. In een populariteitspolls in januari genoot de koning nog de steun van 41 procent van de Spanjaarden.

Kroonprins Felipe (46) daarentegen weet 66 procent van de Spanjaarden te 'verleiden.' 57 procent van de bevolking denkt ook dat Felipe de Spaanse kroon weer wat meer aanzien kan geven. 

Beatrix

Juan Carlos is de derde Europese vorst in anderhalf jaar tijd die zijn aftreden aankondigt. In Nederland maakte Beatrix op 28 januari 2013 bekend op 30 april te zullen aftreden. 

In ons land gaf Albert II op 3 juli vorig jaar aan dat hij op 21 juli de fakkel doorgaf aan zijn zoon Filip.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud