Nieuwe sancties tegen Rusland in de maak

De Europese sancties richten zich op de omgeving van de Russische president Vladimir Poetin. ©EPA

Washington werkt aan nieuwe sancties tegen Rusland. Ook Europa heeft een akkoord over een uitbreiding van de bestaande sancties. Die zijn een reactie op aantijgingen dat Rusland de Oekraïense strijdkrachten beschiet. De VS publiceerden satellietbeelden die dat moeten staven.

De Russische president Vladimir Poetin voert de agressie tegenover Oekraïne nog op, zo luidt de stelling van de Amerikanen. Nadat vlucht MH17 was neergehaald met een raket boven Oost-Oekraïne, leefde de hoop dat Rusland zou aansturen op een matiging van het conflict, maar het tegendeel is waar, zegt Washington.

Generaal Martin Dempsey, de voorzitter van de Amerikaanse legerleiding, zei volgens de Britse zakenkrant Financial Times tijdens een forum dat Rusland nu bewust tussenkomt in een ander soeverein land. Dit is 'waarschijnlijk voor het eerst sinds 1939', toen Stalin Polen binnenviel, aldus de legerleider. 

G7

De aantijgingen komen op het moment dat de Europese Unie op het punt staat de sancties tegen Rusland aanzienlijk te verscherpen. Eenzelfde geluid valt nu ook te horen bij Tony Blinken, een adviseur van het Witte Huis. Die verklaarde dat de VS 'later deze week' nieuwe sancties zullen aankondigen. Er is overleg geweest tussen de landen van de G7, waarbij werd afgesproken dat iedereen nieuwe sancties zal opleggen.

De ambassadeurs van de 28 EU-landen raakten het maandagavond eens over een uitbreiding van de sanctielijst, gericht tegen de omgeving van de Russische president Vladimir Poetin. Het is nog niet duidelijk welke personen en instanties worden toegevoegd aan de zwarte lijst. Er ligt een voorlopige lijst met namen op tafel die nog een laatste juridische check krijgt, zo klinkt het in Brussel. Dinsdag dan wel woensdag worden de namen van de personen en instanties gepubliceerd. 

Gasindustrie

De EU heeft al sancties ingesteld tegen 87 personen en 20 instanties. Van hen zijn de tegoeden in de EU bevroren en ze kunnen de unie niet meer inreizen. De sanctielijst treft niet alleen personen, instanties en bedrijven die op een of andere manier schuldig zijn aan de onrust in Oost-Oekraïne of ervan profiteren, maar is ook gericht tegen degenen die betrokken zijn bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

Dinsdag is er weer overleg in Brussel van de EU-ambassadeurs. Dan wordt er gesproken over verdere, zwaardere economische sancties. De Europese Commissie heeft een aantal voorstellen opgesteld. Het gaat daarbij om strafmaatregelen die onder meer de Russische financiële sector en de gasindustrie moeten treffen. De verwachting is dat dit overleg de hele dag zal duren. Volgens diplomaten is de kans wel groot dat de zwaardere sancties ook daadwerkelijk afgekondigd worden. De neuzen staan in dezelfde richting, zo klinkt het in Brussel.

De VS publiceerden de satellietbeelden. Uit het materiaal moet blijken dat Russische strijdkrachten over de grens schoten op Oekraïense strijdkrachten. Ook zou blijken dat de Oekraïense separatisten zware artillerie gebruiken die ze van Rusland kregen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud