nieuwsanalyse

Nieuwe Spaanse regering begint aan huzarenstuk

De nieuwe Spaanse premier, Pedro Sánchez, nam 11 vrouwen en zes mannen op in zijn bestuursploeg. ©AFP

De nieuwe Spaanse regering heeft de eed afgelegd. De uitdagingen zijn legio: de begroting redden, de banden met Catalonië aanhalen en zichzelf overeind houden.

Sinds hij afgelopen weekend de eed aflegde bij koning Felipe, heeft de nieuwe Spaanse premier, Pedro Sánchez, niet stilgezeten. De afgelopen dagen sleutelde hij ijverig aan zijn bestuursploeg. Die telt uiteindelijk zeventien ministers.

11
ministeries
Vrouwen komen aan het hoofd van liefst elf van de zeventien ministeries.

In het nieuwe kabinet zullen vrouwen een hoofdrol spelen. Ze komen aan het hoofd van elf van de zeventien ministeries. Sánchez vertrouwde hen ook zware portefeuilles toe: onder meer het vicepremierschap, Economie, Financiën, Defensie, Justitie, Arbeid en Migratie zijn de volgende maanden het werkterrein van vrouwen.

Donderdagvoormiddag legde de nieuwe regering de eed af voor koning Felipe VI. Vrijdag schieten Sánchez en zijn ministers echt uit de startblokken. Dan vindt de eerste ministerraad plaats. Aan uitdagingen geen gebrek.

1 Begroting voor 2018 overeind houden

Anderhalve week voor de Spaanse kamerleden Mariano Rajoy wegstemden, had diens conservatieve regering nog de begroting voor 2018 door diezelfde kamer geloodst. De steun van de gematigde Basken van de PNV was cruciaal. Om hen over de streep te trekken had Rajoy in het budget niet alleen een verhoging van de pensioenen opgenomen maar ook 540 miljoen euro voor infrastructuurwerken in Baskenland.

De Spaanse koning Felipe VI met de nieuwe regering van de socialist Pedro Sánchez. ©EPA

De hamvraag luidt of die begroting overeind blijft. Want de PP van Rajoy dreigt ermee het pakket in de senaat te amenderen. Zo willen de conservatieven de PNV straffen omdat die vorige week voor Rajoys afzetting stemde.

Om de gematigde Basken daartoe te verleiden beloofde Sánchez hen de begroting van de PP te zullen overnemen, ook al stemden de socialisten er een week eerder nog tegen. Als de PP het budget in de senaat amendeert, belandt het weer op het bord van de kamer.

En staat Sánchez voor een dilemma: keurt hij een begroting die zijn partij eind mei nog naar de prullenmand verwees, plots wel goed? Bovendien eisen de kleine regionale en nationalistische partijen die Sánchez vorige week aan de macht hielpen, ook aanpassingen aan de begroting.

2 Overheidsfinanciën niet laten ontsporen

Na jarenlange bezuinigingen heeft de vierde economie van de eurozone het tekort op de begroting eindelijk weer onder 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) gekregen. Sánchez beloofde Europa alles in het werk te stellen om het deficit en de overheidsschuld voort terug te dringen.

Ik zal de eenheid van Spanje met hand en tand verdedigen.
pedro sánchez
spaanse premier

Wellicht gaan de socialisten op zoek naar nieuwe inkomsten. Net als de conservatieve voorgangers schermen ze met een taks op de omzet van internetgiganten. Voorts toonden Sánchez en co. zich in het verleden een voorstander van een nieuwe belasting voor banken en op financiële transacties en pleitten ze voor hogere taksen voor de rijksten.

Om Europa te overtuigen van zijn goede intenties vertrouwt Sánchez Nadia Calviño de portefeuille Economie toe. In die hoedanigheid neemt zij de komende maanden deel aan de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Calviño verdiende de voorbije twaalf jaar haar sporen bij de Europese instellingen.

3 Banden met Catalonië aanhalen

De nieuwe Spaanse premier beloofde vorige week de dialoog met de Catalaanse autoriteiten te zullen aanknopen. Over extra bevoegdheden voor de regio, zoals de controle over het wegennet bijvoorbeeld, kan gesproken worden.

Nadia Calviño ruilt een belangrijke post bij de Europese instellingen in voor de job van Spaans minister van Economie. In die hoedanigheid neemt ze voortaan deel aan de Eurogroep. ©rv doc

Maar van een afscheuring van Spanje kan ook voor Sánchez geen sprake zijn. ‘Ik zal de eenheid van Spanje met hand en tand verdedigen’, luidde het. Om een statement te maken tegenover de Catalaanse nationalisten stelde Sánchez de Catalaan Josep Borrell aan als minister van Buitenlandse Zaken.

De ex-voorzitter van het Europees Parlement reisde de afgelopen maanden de wereld rond om de eenheid van Spanje te verdedigen. 'Het zijn moeilijke tijden. Spanje staat voor het grootste probleem waarmee een land geconfronteerd kan worden: zijn territoriale integriteit staat ter discussie', stelde Borrell donderdag tijdens de machtsoverdracht met zijn voorganger Alfonso Dastis.

4 Zijn regering redden

Net als zijn voorganger Rajoy gaat Sánchez met een minderheidsregering besturen. Zijn PSOE bezet slechts 84 van de 350 kamerzitjes. Voor elk initiatief moet hij dus op zoek naar partners.

Ongetwijfeld eisen de partijen die hem vorige week mee in het zadel hielpen - de anti-establishmentpartij Podemos en de regionale en nationalistische partijen uit Catalonië, Baskenland, Valencia en de Canarische Eilanden - dingen in ruil.

Bovendien is de PP van plan Sánchez het leven zo zuur mogelijk te maken. De huidige legislatuur loopt in juni 2020 af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud