Nieuwe wapenstilstand Oekraïne in de maak

De vier ministers van Buitenlandse Zaken op een persconferentie in Berlijn: Laurent Fabius, Pavlo Klimkin, Frank-Walter Steinmeier en Segej Lavrov. ©REUTERS

De gesprekken tussen Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk lijken voorzichtig de weg te hebben geopend voor een wapenstilstand. Die indruk gaven de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Duitsland woensdag na afloop van het onderhoud.

Het gesprek vond plaats in Berlijn op uitnodiging van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier. Die zei dat de gesprekken in de richting van een staakt-het-vuren gaan. ‘Het is ons gelukt om een overeenkomst te bereiken over een bundel maatregelen die in zijn geheel de weg kan wijzen naar een te handhaven, wederzijdse wapenstilstand’, aldus Steinmeier.

Zijn Russische collega Sergej Lavrov verklaarde dat hij verwachtte dat een wapenstilstand snel tot stand kan komen. Rusland zal in dat geval waarnemers van de OVSE toelaten tot bepaalde grensovergangen.

Verder zei Lavrov dat Moskou aan het werk gaat om mensen vrij te krijgen die door de pro-Russische separatisten worden vastgehouden.

De buitenlandministers van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk riepen woensdag na afloop van de ontmoeting in Berlijn op tot een bijeenkomst van de contactgroep over Oekraïne tegen 5 juli. De contactgroep bestaat uit Rusland, Oekraïne, en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud