Nog geen doorbraak in brexitgesprekken

De Britse premier Boris Johnson. ©REUTERS

De Europese en Britse onderhandelaars hebben hun gesprekken over een brexitakkoord dinsdagnacht onderbroken. Later op de dag gaan de onderhandelingen verder. Over de stand van zaken is weinig bekend.

Londen en Brussel leken dinsdag dicht bij een ontwerpakkoord over de brexit. De Britse premier Boris Johnson zou belangrijke toegevingen hebben gedaan over de Ierse grenskwestie. Hij zou hebben ingestemd met douanecontroles in de Ierse zee, wat zijn voorganger Theresa May nog categoriek had afwees omdat het de unie tussen Noord-Ierland en de rest van het VK zou ondermijnen.

Na een lange nacht in het Berlaymontgebouw zijn de onderhandelaars dinsdagnacht pas laat uiteengegaan. Over de stand van zaken blijft het voorlopig stil, al zouden de gesprekken volgens Europese bronnen later op de dag voortgezet worden. Johnson zou woensdag rond 17 uur onze tijd zijn kabinet briefen over de stand van zaken, weet The Guardian.

De onderhandelingsteams staan in elk geval onder grote tijdsdruk. Een eventueel ontwerpakkoord moet in principe ten laatste woensdagmiddag op tafel liggen, zodat de tekst nog kan worden voorgelegd aan de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders op donderdag en vrijdag in Brussel. Kan Johnson daarna geen deal voorleggen aan het Britse parlement, is hij wettelijk verplicht opnieuw brexituitstel te vragen, tot na 31 oktober.

Een akkoord tussen de Europese en Britse onderhandelingsteams is maar de eerste horde. Ook Johnsons voorganger May kwam ooit thuis met een brexitdeal, waarna ze die zelfs na verschillende pogingen nooit door het parlement goedgekeurd kreeg.

Unionisten

Voor Johnson wordt het vooral zaak de Noord-Ierse unionisten van DUP en de harde brexiteers in zijn eigen partij te overtuigen. Als hij inderdaad zou instemmen met douanecontroles in de Ierse zee, wordt dat voor hen een harde dobber.

Dinsdagavond laat had Johnson nog een gesprek met DUP-leider Arlene Foster. 'Het zou fair zijn aan te geven dat er nog een kloof is en dat verder werk nodig is', reageerde die na afloop kort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud