'Nood aan Europees minimumloon'

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep (foto afp) ©AFP

De eurozone moet naar een gemeenschappelijk minimumloon. Dat vindt Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier, die deze maand aftreedt als voorzitter van de Eurogroep. 'Anders dreigen we de steun van de arbeidersklasse te verliezen.'

'We hebben een basis van sociale rechten voor werknemers nodig, inclusief één essentieel ding: een minimumloon', zegt Juncker. 'Een wettelijk verplicht minimumloon voor alle leden van de eurozone, verduidelijkte de Luxemburger.

Juncker deed zijn uitspraak in het Europees Parlement in Brussel. Hij was er te gast voor een gedachtewisseling over de economische toestand op het continent. Volgens Juncker is het ergste van de eurocrisis na drie jaar stilaan achter de rug. 

'Ik denk dat het ergste wellicht over is', zei Juncker. 'Maar wat we nog moet doen is moeilijk.' Zo ijverde hij er onder meer voor om het Europese noodfonds ESM ook retroactief banken te laten herkapitaliseren. In de toekomst zal dat ESM enkel banken die in moeilijkheden komen kunnen bijspringen, niet diegene die al door de knieën gingen.

Dat is slecht nieuws voor landen zoals Ierland, want voor de Ieren komt dat mechanisme te laat. Dublin raakte verstrikt in de bankenstrop en moest noodsteun vragen, nadat het zijn grootste banken had moeten stutten.

'Er is een grote discussie over de erfeniskwestie ('legacy issue') en of het ESM enkel tussenbeide kan komen bij nieuwe problemen', zei Juncker. 'Ik denk dat er een graad van retroactiviteit moet zijn. Anders verliest het mechanisme een deel van zijn betekenis.'

Het ESM zal pas financiële instellingen rechtstreeks mogen herkapitaliseren als er een centraal toezicht is op de banksector. Die toezichthouder wordt opgericht in de schoot van de Europese Centrale Bank (ECB).

Aan het roer van die toezichtsraad komt wellicht een Française, gaf Juncker te kennen. 'Er is een informeel akkoord', zei de Luxemburger, zonder in detail te treden. Een naam die circuleert is Danièle Nouy, secretaris generaal van het prudentieel toezicht bij de Banque de France.

Opvolger

Juncker stond sinds 2005 aan het roer van de Eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone. Wellicht deze maand nog geeft hij de scepter door. Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën, ligt in poleposition. 'Ik zal met mijn opvolger in een Benelux-taal spreken', gaf Juncker aan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud