Noord-Ierse unionisten kiezen aartsconservatief als leider

Edwin Poots, de nieuwe leider van de Noord-Ierse unionistische DUP. ©REUTERS

De aartsconservatieve Edwin Poots is verkozen tot de nieuwe leider van de Noord-Ierse unionisten. Dat dreigt de spanningen in de regio aan te wakkeren.

De Democratic Unionist Party (DUP), de grootste pro-Britse partij in Noord-Ierland, was op zoek naar een nieuwe leider nadat Arlene Foster eind april de handdoek in de ring had gegooid. Ze kondigde haar ontslag als premier van Noord-Ierland aan na een motie van wantrouwen.

Bij interne verkiezingen kreeg de 55-jarige minister van Landbouw, Edwin Poots, vrijdagavond 19 stemmen achter zijn naam. Dat waren er twee meer dan zijn enige rivaal, het parlementslid Jeffrey Donaldson. Poots wordt wel de nieuwe DUP-leider, maar kondigde eerder aan dat hij Foster niet opvolgt als premier.

19
stemmen
Bij interne verkiezingen kreeg de 55-jarige Edwin Poots 19 stemmen, twee meer dan zijn enige rivaal.

Met de keuze voor Poots kiest de DUP voor een zeer conservatieve koers. Poots is radicaal tegen een hereniging met Ierland en is ook gekant tegen het homohuwelijk en het recht op abortus. Bovendien is hij een aanhanger van het creationisme en gelooft hij dat de aarde 6.000 jaar oud is.

Nasleep van de brexit

Zijn rivaal Donaldson was eerder de man van de continuïteit, die de gematigde koers van Foster wou voortzetten. Maar Forster sneuvelde door de onvrede over de nasleep van de brexit. Door het Britse vertrek uit de Europese Unie ontstond een grens in de Ierse Zee, tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. En dat was voor veel unionisten onverteerbaar.

De frustratie over de brexit was een van de oorzaken van de gewelddadige rellen in april.

De frustratie over de gevolgen van de brexit was een van de oorzaken van de gewelddadige rellen die in april uitbraken. De gemoederen laaiden ook hoog op na een inval bij een protestantse paramilitaire groep, terwijl er geen vervolging was voor de aanwezigen op een katholieke begrafenis van een IRA-kopstuk, waar de coronaregels massaal met de voeten werden getreden.

Jarenlange vete

Het aantreden van Poots als partijleider van de unionisten kan druk zetten op de coalitie van de DUP met de pro-Ierse republikeinen van Sinn Fein. De DUP en Sinn Fein stapten begin vorig jaar in een regering, nadat ze hun jarenlange vete opzij hadden geschoven.

Foster legt haar functie als premier op 28 mei neer en zou naar verluidt de banden met de DUP verbreken. Ze leidde de partij sinds eind 2015 en werd in januari 2016 aangewezen als Noord-Ierse regeringsleider. Poots wordt de vierde DUP-leider sinds de partij in 1971 werd opgericht door de omstreden dominee Ian Paisley.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud