Noord-Ierse unionisten schieten brexitvoorstel af

Arlene Foster, voorzitster van de DUP ©AFP

De DUP zegt 'neen' tegen de brexitdeal die nu op tafel ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Londen en Brussel heten op een zucht van een brexitdeal te zitten, maar dat blijkt dan wel een diepe zucht. De Noord-Ierse unionisten van de DUP zijn niet akkoord met de deal die nu op tafel ligt om het Verenigd Koninkrijk 3,5 jaar na het brexitreferendum uit de Europese Unie los te wrikken. 

'Zoals de zaken nu staan, kunnen we niet instemmen', zegt de partij - die in een coalitie zit met de conservatieven van de Britse premier Boris Johnson - in een tweet.

In het huidige akkoord zou voor de douane-unie na de brexit een harde grens op het Ierse eiland vermeden worden door die die grens feitelijk in de Ierse zee te leggen. En dus via goederencontroles in de Noord-Ierse havens van Belfast en Larne de facto tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk komen te liggen. En dat is voor de DUP duidelijk een brug te ver. 

DUP-voorzitster Arlene Foster slaat de deur wel niet dicht. 'We blijven met de regering werken om een deal te sluiten die de economische en grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk vrijwaart'. 

Bruges Group

Het 'neen' is een zware tegenslag voor Johnson. Zonder akkoord van DUP is de kans gering dat de radicale brexiteers in zijn eigen partij - bijgenaamd de 'Spartanen' - hun instemming geven. Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Conservatieven eerder deze maand gaf Foster nog een speech voor The Bruges Group. Dat is een radicaal anti-Europese denktank die zich inspireert op de toespraak die oud-premier Margaret Thatcher in 1988 in het Brugs belfort voor het Europacollega gaf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud