Advertentie

Noorse gas- en oliereus Equinor ziet winst verdertienvoudigen

©AFP

Het Noorse staatsbedrijf Equinor profiteert van de exploderende energieprijzen en noteerde het afgelopen kwartaal een recordwinst van net geen 10 miljard dollar.

De gas- en olieproducent Equinor - het vroegere StatoilHydro - presenteerde woensdag zijn sterkste kwartaalresultaten in negen jaar. De bedrijfswinst klokte in het derde kwartaal af op 9,77 miljard dollar, zowat dertien keer meer dan de 780 miljoen dollar die tussen juni en september 2020 werd geboekt.

We halen alles uit de kast om zoveel mogelijk extra gas te produceren en te exporteren.
Andreas Opedal
CEO Equinor

Equinor is een notoir winnaar van de energiecrisis die Europa teistert, met gasprijzen die tot zeven keer hoger gaan dan begin dit jaar. Het Noorse staatsbedrijf is de belangrijkste gasleverancier voor de Europese markt. Vorig jaar stond het in voor 22 procent van de totale Europese gasconsumptie.

'De volatiliteit van de gasprijzen toont hoe onzeker de markt is', zegt CEO Anders Opedal. 'Wij willen een stabiele leverancier zijn voor Europa.' Om de hoge noden op de Europese markt te lenigen gaat Equinor de leveringen richting het continent opschroeven. De Troll- en Oseberg-gasvelden gaan de productie nog wat verhogen, nadat in september al werd beslist om 2 miljard kubieke meter extra gas uit die velden naar Europa te exporteren.

Gasprijs

Daarnaast gaat Equinor wat minder gas gebruiken dat normaal wordt ingezet om olie op te pompen. Dagelijks pompt Equinor het equivalent van 4 miljoen vaten ruwe olie naar boven. 'We halen alles uit de kast om zoveel mogelijk extra gas te produceren en te exporteren', zei Opedal nog.

Poetin

Niet alleen door het koudere weer en het economische herstel van de afgelopen maanden ontstond de gaskrapte, maar ook omdat Rusland de gaskraan niet helemaal opendraaide. Mogelijk zet de Russische president Vladimir Poetin het staatsbedrijf Gazprom in om druk te zetten voor de afwerking van de gaspijplijn Nord Stream 2. Die exporteert gas uit Rusland rechtstreeks naar Duitsland, zonder langs Oekraïne te passeren. Onder meer het Internationaal Energie Agentschap riep Rusland al op meer gas te leveren aan Europa.

Poetin gebruikt Gazprom ook om Moldavië in de Russische invloedssfeer te houden. De oud-Sovjetstaat zag zijn contract met Gazprom in september aflopen, wat de gasprijs de hoogte injoeg. In de onderhandelingen over een nieuw contract belooft Gazprom Moldavië een lagere prijs als de pro-westerse regering van president Maia Sandu minder toenadering zoekt tot de Europese Unie, door bijvoorbeeld een vrijhandelsakkoord met de EU af te zwakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud