Advertentie
Advertentie

Noyer: ‘Grexit zou trauma veroorzaken'

Christian Noyer, gouverneur van de Banque de France ©Bloomberg

Het eurosysteem heeft de Griekse banken in totaal 110 miljard voorgeschoten. Als dat geld niet wordt terugbetaald, zou een grexit een trauma veroorzaken, waarschuwt de Franse centraal bankier Christian Noyer in een interview met Le Figaro.

De financiering van de Griekse economie is veruit de grootste binnen de eurozone. ‘We zitten vandaag op 110 miljard euro en de laatste zes maanden hebben we de toevoer van liquiditeiten meer dan verdubbeld’, zegt de gouverneur van de Banque de France.

Het eurosysteem, dat de ECB en de centrale banken van de eurolanden omvat, moest zo zwaar bijspringen omdat de gewone herfinancieringen van de Griekse banken niet langer volstonden. De reden hiervoor is dat tal van Grieken geld hebben weggehaald en in het buitenland hebben geparkeerd.

Noyer beklemtoont dat de Griekse overheid snel met een volledig pakket hervormingen voor de dag moet komen om zo weer een leefbaar economisch model te scheppen. ‘De bal ligt nu in het kamp van de Griekse regering. We hebben al veel tijd verloren.’

Een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone is ‘niet wenselijk’, klinkt het wat omzwachteld. Een grexit zou immers een trauma veroorzaken in de eurozone. ‘De schok zou ook meer algemene risico’s inhouden: de gehele wereldeconomie zou getroffen worden zoals bij elke zware schok. Maar de meest dramatische gevolgen zouden voor Griekenland zelf zijn, daar is iedereen het over eens. Het land zou in een zeer zware economische crisis belanden zonder de fundamentele problemen van groei en werkloosheid ook maar iets op te lossen’, waarschuwt Noyer.

Van alle kanten wordt  op Athene druk uitgeoefend om een pakket begrotingsmaatregelen voor te stellen, zodat Griekenland noodhulp kan blijven ontvangen en zijn schulden kan aflossen. Mogelijk wordt op de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone op 24 april in Riga een nieuwe stap in de goede richting gedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud